Címlap Egészség Kiderült, hog...

Kiderült, hogy hány embert olthatnak be a következő napokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Részletesen ismertették a következő napok oltási tervét az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a vírusmutánsok egyre fertőzőbbek. A tájékoztató ideje alatt megérkezett Magyarországra a hatodik oltóanyag, a Janssen-vakcina első szállítmánya is. 

György István, az oltási munkacsoport vezetője szerint kétszer annyi magyar élvez védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen, mint más országokban. Bízik abban, hogy ez hamarosan látszani fog a járványügyi adatokban”. Bejelentette, 

hogy már több mint 4,1 millióan regisztráltak oltásra, kétharmaduk meg is kapta legalább az egyik oltást.

„A három legveszélyeztetettebb csoport oltásán nagyrészt túl vagyunk, sok helyütt már az aktív korosztályt oltják.”

Újabb körben oltják a pedagógusokat

Péntek-szombat-vasárnap egy harmadik lehetőséget is kapnak a regisztrált, de az oltópontokon meg nem jelent pedagógusok soron kívüli oltásra, ők körülbelül 30 ezren vannak. „Cél, hogy a pedagógusok személyesen tudják tanítani a gyermekeket” – mondta.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a hétfői rendőri intézkedésekről beszélt

  • 685 emberrel szemben jártak el hétfőn, mert nem viseltek maszkot, 
  • 238 ember szegte meg a kijárási tilalmat,
  • 43 532-en vannak hatósági házi karanténban, 6157 a friss elrendelés. Mobilon 3331 ember ellenőrizhető.

Sok múlik az adott szervezeten

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, „minden igyekezetükkel azon vannak”, hogy a fertőzési láncot megszakítsák. Azt is mondta, folyamatosan növekszik a vírusmutánsok fertőzőképessége, nagyon sok múlik azon, hogy milyen fogékonyságú szervezetre talál. 

A védőoltás szerinte a szervezet „kevésbé fogékonnyá” tételéről szól.

Egydózisú vakcina érkezett

Megerősítette, „nem túl nagy mennyiségben”, de megérkezett a Janssen vakcinája, amelynek jelentősége, hogy egy oltás elegendő a védettség kialakulásához – ez már a hatodik vakcina, amely segíti a védekezést. Az amerikai Janssen oltásáról külön kiemelte, hogy 

technológiája az orosz Szputnyikéhoz hasonló

Az is oltható vele, akik átestek már a betegségen, az is, akik krónikus betegek, valamint minden 18 év fölötti, aki ezen kategóriákba esik. A várandósság és szoptatás jelenleg még ellenjavallt.

Ők mindenképpen forduljanak orvoshoz

Oltási reakciók nem térnek el más oltásoktól, enyhe fejfájás, duzzanat, hőemelkedés jelentkezhet, lázcsillapítót be szabad venni, de ezek a reakciók enyhék és átmenetiek – figyelmeztetett Müller Cecília.

Idézve a Lancet című folyóiratból elmondta, hogy minden harmadik fertőzöttnél fél évig problémák maradnak vagy az agyban vagy a szervezet más egyéb pontján. Akiknek tehát post-Covid tünetei vannak, forduljanak háziorvoshoz. Szabadidős sporttevékenységet is ajánlott, ez a test edzésén túl a stressz leküzdésében is segít.