Címlap Egészség Kiderült, hog...

Kiderült, hogy hány vírusmutáció van jelen Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az eddig regisztrált idősek fele már be van oltva, az AstraZeneca vakcinája az Európai Gyógyszerügynökség szerint teljesen veszélytelen, és a jótékony hatása messze meghaladja a kockázatokat - derül ki az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Gál Kristóf rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy semmilyen gyűlést nem lehet szervezni, és részt venni azon.

Mint azt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel bejelentette, a hatályban lévő intézkedéseket további egy hétre meghosszabbítják – mondta Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője. Hozzátette, mivel a járvány harmadik, felszálló ágában vagyunk, mindenkit arra kérnek, tartsák be a szabályokat.

Továbbra sem lehet semmilyen gyűlést szervezni

A rendőrség információi szerint országos gyűlést szerveznek egyesek – tette hozzá. Mindenkit arra kértek, hogy ne vegyen részt semmilyen gyűlésen. A rendőrség következetesen érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak.

Csütörtökön egy Somogy megyei presszó hat hónapos bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Összesen 379 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és 559-en nem viseltek maszkot – tette hozzá.

Jól halad az oltások beadása

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy az új vírusfertőzöttek száma 10 759, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. Meghalt 213, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 17 841 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 364 808 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 167 190 főre emelkedett.10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. „Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán” – mondta Galgóczi Ágnes.

Galgóczi Ágnes szót ejtett arról is, hogy nagyon gyorsan terjed a fertőzés. Az NNK főosztályvezetője elmondta, hogy az eddig regisztrált idősek fele már be van oltva. Az AstraZeneca vakcinája az Európai Gyógyszerügynökség szerint teljesen veszélytelen, és a jótékony hatása messze meghaladja a kockázatokat – tette hozzá.

Elmondta, hogy még mindig korlátozott számban érkeznek a vakcinák Magyarországra, ennek ellenére mindenkit arra kért, hogy regisztráljon az oltásra, hogy ha majd megérkezik a vakcina, minél hamarabb megkaphassák azt.

Galgóczi elmondta, hogy többféle vírusvariáns van jelen Magyarországon. 1397 esetben mutatták ki a brit mutánst, 13 személynél a cseh, és hat esetben a dél-afrikai mutánst mutatták ki, a brazil mutáns nem jelent meg – tette hozzá. A Janssen vakcinája április második felében érkezhet.

(M1, Origo)