Címlap Hírek 51 éve volt a...

51 éve volt a pécsi foci a csúcson, még a fákról is szurkolók lógtak a stadionnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Volt idő, amikor a pécsi futball Európa élvonalában volt. Ötvenegy évvel ezelőtt, 1970-ben a Pécsi Dózsa labdarúgócsapata 2:0-ra legyőzte a Newcastle United együttesét, majd vendégül látta a Juventus csapatát. A város eddigi legnagyobb focieseményét filmen is megörökítették. A cikkben mutatjuk a remek riportfilmet, ami a mérkőzés körüli hangulatról szól.

A torinói Juventus elleni meccset a PVSK-pályán játszották le, a megelőző előkészületet egy szurkoló meg is örökítette, amikor a rendőrök a Tüzér utcai atlétikai pályán gyakorolnak az összecsapásra. Akkora volt az érdeklődés a meccs iránt, hogy a Dunántúli Naplót aznap már korán reggel elkapkodták.

Előkészületek a Pécsi Dózsa SC-Juventus meccsre

A filmesek a pécsieket is megkérdezték, akik a felfokozott hangulatban örömmel beszéltek kedvenc pécsi csapatukról a Széchenyi téren és a Király utca elején. Két dolgot szinte mindenki tudott a Torinóról, azt, hogy egy nagy fejlett iparváros, és hogy ott gyártják a FIAT-ot.

Még a fákról is nézték a mérkőzést

Ennyien még nem voltak pécsi meccsen, dugig megtelt a PVSK-stadion, mintegy 22 ezer néző zsúfolódott össze a pálya lelátóin. Aki nem fért be, az felmászott a fákra, és onnan nézte a meccset.

A Juventus végül 1:0-ra nyer. A filmesek a visszavágóra is követték a pécsi szurkolókat, akik a csapattal együtt vonattal utaztak Torinóba budapesti, bécsi és velencei átszállással. A Keleti pályaudvaron még a hangosbemondó személyesen is szólt csapathoz és a szurkolókhoz.

„Az expresszel Torinóba utazó pécsi focistáknak jó utat és a mérkőzéshez jó szurkolást kívánunk.”

A beszámoló szerint remek kirándulás volt, annak ellenére, hogy Pécsi Dózsa nem jutott tovább az Európai Városok Kupájában.

A torinói összecsapást 1970. december 16-án, szerdán rendezték, amit a Juventus  2-0-ra megnyert, de úgy, hogy a 37. percben Máté János kihagyott egy 11-est. Pontosabban Tancredi szabálytalanul elmozdult a gólvonalról, jó két méterre kilépve a háló előteréből.

A pécsiek szerint egyértelműen „csalás” történt, amit a partjelző be is intett, de az angol Burns bíró nem ismételtette meg a lövést. A hajrában aztán az olaszok kétszer is betaláltak Anastasi révén, amivel véget is ért egy meseszerű focitörténet. A Pécsi Dózsa nem jutott a legjobb nyolc közé a nemzetközi kupában.

Forrás: Régi Pécs, PMFC.hu