Címlap Egészség Komolyabb &#8...

Komolyabb “megfázásokra” és beltéri maszkhasználattal számolhatunk – mondja a pécsi virológus

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A következő szezonokban a légúti vírusok és fertőzések visszatérése várható, különösen fontos lesz – talán új normaként is értelmezhető lesz – a beltéri maszkhasználat – írta Kemenesi Gábor.

A pécsi virológus közösségi oldalán fejtette ki, hogy mennyire fontos lesz, hogy ne engedjük hirtelen vissza a vírusokat a társadalomba, figyeljünk egymásra és tartsuk be a fokozatosság elvét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy érkeznek a több kórokozó együttes kimutatására alkalmas gyorstesztek, mint előhírnökei a következő megfázásos szezonoknak.

A pécsi virológus közösségi oldalán bővebben írt arról, hogy egyre nagyobb teret nyernek azok a légúti fertőzések, amelyek a járvány közben háttérbe szorultak.

Sokakkal fordulhat elő mostanság, hogy ugyan a SARS-CoV-2 fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal magán, mégis negatív gyorstesztet és PCR-tesztet produkál.

A náthavírusoknál egyelőre nem tudni miként és milyen hatással térnek vissza a megszokott, szezonális, hullámszerű terjedési mintázatukhoz. Mindegyik vírust vagy víruscsoportot külön érdemes kezelni, annyi azonban biztos, hogy több szezonnyi természetes immunizáció kihagyása után, várhatóan komolyabb „megfázásokra” készülhetünk – írta Kemenesi.

Súlyosabb RSV-járványokra (respiratorikus szinciciális vírus) kell számítani

A gyermekosztályok rémálma ez a vírus. Maga a vírus az akut légúti fertőzések egyik vezető kórokozója gyermekek (5 év alatt) és idősek körében. Már tavaly ősszel hallhattuk, hogy komolyabb esetszámokkal tért vissza a korábbi szezonokhoz képest. Az alább szemlézett cikk is ezt valószínűsíti és felhívja a figyelmet, hogy várhatóan a korábbiakhoz képest súlyosabb RSV-járványokra kell számítani a következő időszakban. A számok nyelvén beszélve: egy átlagos szezon során 100 ezer főre 355 megbetegedés jutott, míg ez a szám 2021-2022-ben 707-re emelkedett – írta Kemenesi Gábor erre a cikkre hivatkozva.

És az influenzavírus járványai is komolyabbak lehetnek

Az elmúlt szezonok kihagyásával a populáció általános védelmi szintje lecsökkenhetett. A következő szezonban várhatóan súlyosabb influenzajárványokkal lehet számolni, így a vakcináció különösen fontos lesz – zárta Kemenesi.

Íme a pécsi virológus teljes POSZTJA.