Címlap Egészség Konteó volt, ...

Konteó volt, de már nem az: laborszökevény lehet a koronavírus, ami végigsöpört a világon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

George Gao, a kínai járványügyi és -megelőzési központ (CDC) korábbi igazgatója egy interjúban beszélt arról, hogy szerinte lehetséges, hogy laborból kiszabadult vírus okozta a világjárványt.

„Lehetséges, hogy az egyik laborunkból szabadult ki a kórokozó, amely a világjárványt okozta. Még folyik a nyomozás, de nem szabad semmit sem kizárni”

– közölte a CDC volt igazgatójával készített interjút a BBC, amit az Index szemlézett.

A lap szerint

ez az első olyan alkalom, hogy egy állami tisztviselő nem tagadta a koronavírus laborból származó elméletét.

George Gao professzor korábban kulcsszerepet játszott a pandémia eredetének felkutatásában, 2022 júliusában viszont le kellett mondania a posztjáról.

A tudós az interjúban felidézte, amikor részt vett a Vuhani Virológiai Intézet átvilágításában. Mint mondta, a világjárvány kitörése előtt évekig kutatták a laborban a különböző koronavírustörzseket. Megjegyezte, hogy a hatósági vizsgálat eredményét nem látta, de úgy tudja, hogy nem találtak szabálytalanságot, és a kormány valóban alapos munkát végzett. Hozzátette, hogy ugyanakkor szükség lett volna a többszöri és alaposabb ellenőrzésre is.

A kínai kormány továbbra is cáfolja, hogy bármi közük lenne a koronavírus-járvány kirobbanásához.

(via Index)