Adalbert

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország vezet egy EU-s halállistát!

A Portfolio írta meg elsőként, hogy 2016-ban 1,5 millió ember halt meg az Európai Unióban, közülük egymillió ember halála elkerülhető lett volna – állítja az Eurostat és az OECD közös listája. Magyarország vezeti az egyik listát.

friss adatok szerint a 2016-ban bekövetkező 1,5 millió halálesetből az EU-ban 1 milliót el lehetett volna kerülni hatékony egészségügyi rendszerrel és megelőző beavatkozásokkal és intézkedésekkel – írja a Portfolio.

Az EU-n belül a leggyakoribb haláleset a gyógyítható betegségek között

  • a szívbetegség,
  • a vastagbélrák,
  • a mellrák,
  • az érrendszeri betegségek
  • és a tüdőgyulladás

a 75 év alattiak körében. 2016-ban ez az öt gyógyítható betegség adta a halálesetek 65%-át az EU-ban.

Hirdetés

A 27 tagállamból 19-ben a fentiek közül a szívbetegségnek volt a legmagasabb halálozási aránya a 75 év alattiak körében. A fennmaradó hét tagállamban (Belgium, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Portugália) a vastagbélrák volt a legveszélyesebb, Bulgáriában pedig az érrendszeri megbetegedés – szemlézi a lap.

A megelőzhető betegségek között az öt leggyakoribb a 75 év alattiak körében a szívbetegség, alkoholproblémák, mérgezés/túladagolás, érrendszeri megbetegedés és krónikus tüdőbetegség. Ezek közül a betegségek közül a tüdőráknak volt a legmagasabb halálozási rátája az EU-ban 2017-ben, 27 tagállamból 20-nál ez vezet.

A gyógyítható betegségekkel is hadban áll a magyar egészségügy a fenti ábra szerint, de a lenti ábrán már mi vagyunk az elsők, és nem jó értelemben:

MAGYARORSZÁGON VOLT A LEGTÖBB HALÁLESET SZÁZEZER LAKOSRA VETÍTVE A 75 ÉV ALATTIAK KÖRÉBEN A MEGELŐZHETŐ HALÁLESETEKET ÉS BETEGSÉGEKET NÉZVE.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Nagyon veszélyes szökőkútban fürdeni!

Következő sztori

Megújul a Karolina-külfejtés

Legutóbbiak innen: Egészség

bool(false)