Címlap Baranya Nagyon kellen...

Nagyon kellene az anyatej a COVID-idején is Pécsen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az anyatejgyűjtés a koronavírus ideje alatt sem állt meg, hiszen a pécsi babáknak nagy szüksége van a tejre. Az anyák azonban sok esetben nem tudják, hogy ezekben a vészterhes időkben hol, és miként lehet leadni a tejet, pedig fontos lenne! 

A pécsi Anyatejgyűjtő Állomás regionális központként működve végzi a donor tej begyűjtését, vizsgálatát, pasztörizálását és elosztását. A rászoruló családokon kívül a pécsi állomás látja el anyatejjel a gyermekklinika és a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályát is.

Ahogy Szentivánszkiné dr. Örkényi Annától, a Pécs Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatójától megtudtuk, a tejadó anyák száma az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, azonban szerencsére a vírushelyzet erre nincs negatív hatással. Az anyák azonban sok esetben nem tudják, hogy ezekben a vészterhes időkben hol, és miként lehet leadni a tejet.

Mint mondja,

az anyatejért 2700 forint literenkénti adómentes, OEP általi honorárium jár, míg az anyatejet kapó gyermek családja térítésmentesen jut hozzá. A leadható legkisebb tejmennyiség napi 2, legnagyobb mennyiség 8 dl

– ezekben a feltételekben évek óta nem történt változás.

Mikor és hol lehet leadni az anyatejet az új koronavírus idején?

Hetente háromszor van anyatejbegyűjtés kimondottan Pécs területéről. A vidéki tejadóknak lehetőségük van megfelelő higiéniai és szakmai feltételek biztosítása mellett pécsi, előre egyeztetett helyszínen történő leadásra.

– Az anyatej gyűjtés protokollja nem változott a COVID-19 járvány idején sem, hisz az előírt vizsgálatoknak, szemléknek meg kell történni a biztonság érdekében járvány helyzettől függetlenül. Kollégáink minden segítséget megadnak a tejadó anyáknak és természetesen védőnőink rendszeresen hangsúlyozzák az anyatej fontosságát és az anyatej leadás lehetőségét a szoptatós kismamák körében – fogalmaz dr. Örkényi Anna.

Az anyatejleadással kapcsolatos még több információról itt olvashat bővebben!