A koronavírus miatt lett kelendőbb a gumi

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sosem volt még ennyire jó üzlet gumisnak lenni, az autósok elkezdtek adni a biztonságra – állítja az egyik pécsi gumiszerviz vezetője, aki szerint ez csak a koronavírusnak köszönhető. A téli gumikért sorbaállás van, a szokásosnál két héttel korábban indult a roham.

– Jelentősen befolyásolja az autógumi-értékesítést a koronavírus, legalábbis az látszik az idei statisztikából. Az emberek elkezdtek odafigyelni az autójukra, idén kevesebbet utaztak, így a megmaradt pénzt egyebek mellett gumira költik. Idén nyáron elmaradt az uborkaszezon, folyamatosan volt munka. Most pedig szinte megszakadunk, egyre többen akarnak téli gumit feltenni, sőt egyre többen döntenek a drágább biztonságos gumi mellett, ami azt jelenti, hogy

a leggyakoribb méretek esetében hajlandóak kiadni 100-150 ezer forintot is egy minőségi szettért

– nyilatkozta a Pécs Aktuálnak Szecsődi Zsolt gumiszerviz vezető.

Összehasonlításképpen a legolcsóbb kínai gyártmányú téli gumi szett 50-60 ezer forintból kihozható, amely a biztonság szempontjából nem jobb egy minőségi nyári guminál.

Bár most jelentősen kevesebben utaznak külföldre, érdemes megnézni, hogy a környező országokban mennyire komolyan veszik a téli gumit, ami Magyarországon továbbra is csak ajánlott kategóriába tartozik.

Horvátország:

November 15-től április 15-ig kötelező a téli felszerelések használata Horvátországban. Négy nyári gumi hólánccal szintén téli felszerelésnek minősül, ahogy az egész éves gumiabroncsok szintén téli felszerelésnek számítanak. A téli felszereléssel nem rendelkező autó vezetője 1000 Kuna (45 ezer Ft.) bírságot fizet.

Szerbia:

November elsejétől április elsejéig kötelező a téligumi használata, mind a négy keréken, amennyiben az úttesten hó, jég, vagy jegesedés van, a hólánc is kötelező. A nem megfelelő gumi miatt kiszabható bírság összege 18 ezertől 60 ezer forintnyi dinárig terjed.

Szlovénia:

A legfeljebb 3,5 tonna össztömegű járművek téli felszereltsége négy téli gumiabroncsból áll, amelyek minimális profilmélysége három milliméter, vagy négy nyári gumiból és hóláncból áll. Ha nem rendelkezik ezzel a felszereléssel, akkor a pénzbírság 40 euró (15 ezer Ft.), ha pedig a forgalmat is akadályozza akkor 500 euró (180 ezer Ft.)

Ausztria:

November 1-jétől április 15-ig kötelező a téli gumi. Abban az esetben, ha a rendőr elkapja a sofőrt és nincs téli gumija, a helyszíni bírság 35 euró (13 ezer Ft.)  is lehet. Továbbá, ha balesetet is okozunk emiatt, akkor a pénzbüntetés 5000 euróra (1,8 millió Ft.) is rúghat

Szlovákia

Az előírások szerint csak november 15-től, és csak akkor kell feltenni a téli gumiabroncsokat, amikor az utakat egybefüggő hótakaró borítja.

Csehország:

Nov. 1. és márc. 31. között jeges, havas és csúszós utakon, továbbá ha 4 °C fok alatti a hőmérséklet, kötelező a téli felszerelés használata. Egy autót és egy hópihét mutató táblával jelzett utakon akkor is kötelező a téli felszerelés használata a fenti időszakban, ha nincs hó és jég.

Lengyelország:

Téli gumi használata javasolt télen, de nem kötelező. Csak akkor használható hólánc, ha elegendő hó borítja az utakat.

Románia:  nov. 1-jétõl szabályváltozás: jeges, havas úton kötelező a téli gumi használata mind a négy keréken.

Előző sztori

Nagyon kellene az anyatej a COVID-idején is Pécsen!

Következő sztori

Gázpalackot, rézcsöveket, de még gímszarvas trófeát is lopott a pécsi betörő

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1