Címlap Egészség Egyre többen ...

Egyre többen kórházban és napi 10 ezerrel nő a vizsgálatok száma itthon

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre több a kórházban ápoltak száma - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az elhunytak átlagéletkora 54-78 év körül van és sajnos az elmúlt napokban átlagosan 8-an hunynak el egy nap alatt. 

Jelenleg 773 fő van kórházban. Ez azt jelenti, hogy középsúlyosan, súlyosan zajlik náluk a betegség. 54 fő pedig lélegeztetőgépen van.

Az elhunytak életkora 54-78 év között van. Ők jellemzően valamilyen alapbetegségben, szívérrendszeri-, valamint daganatos betegségben szenvedtek, amihez hozzájött a koronavírus – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

30 óvodában, 6 iskolában van rendkívüli szünet

130 osztálynál, 4 teljes iskolában pedig elrendelték a digitális oktatást.

Laboratóriumi vizsgálatok száma napi 10 ezerrel növekszik

Mindenkinél, akinek szüksége van a PCR tesztre és a háziorvosa úgy ítéli meg, akkor térítésmentesen elvégzik azt. A laboratóriumi vizsgálatok száma jelenleg napi 10-12 ezerrel növekszik.

37.8 fok felett 15 perces várakoztatás lesz az iskoláknál

Ha valamelyik gyermek az első mérésnél magasabb hőmérséklet produkál, mint 37.8, akkor negyed órára pihentetni fogják. Ha ezután is meghaladja ezt a szintet, akkor haza kell mennie.

Maszkviselés konditermekben

Nem tervezik az edzőtermekben, sport klubbokban a maszkviselést. Ha valaki konditeremben edz, akkor ott figyeljen a távolságtartásra. Ahol tudják, ott szabályozzák le azt, hogy egyszerre hányan vehetik azt igénybe a termet. Müller Cecília a szabadban való sportolást javasolja inkább.

Influenza és koronavírus egyszerre mit okozhat?

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy két különböző vírusról van szó. Mindkettő célszerve a légutak, de emellett az új koronavírus az egész szervezetet megbetegíti, és képes az erek belső falán gyulladást okozni. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, aki teheti, kérje az influenza elleni védőoltást. Az ellen tudunk védekezni.

Szennyvíz fertőzöttségének mérése

Müller Cecília elmondta, hogy azért értékelik a különböző városokban a szennyvizet, hogy ez alapján meg tudják határozni fertőzöttség mértékét. Általánosságban elmondható, hogy ha valahol magas az érték, ott 10 napon belül nőhet a fertőzöttség mértéke. Jelenleg Nyugat-Magyarországon magas a koncentráció.

Mehetünk baráti társaságba, esküvőre, találkozókra?

Az operatív törzs az emberek magánéletébe nem óhajt beleszólni, de vannak olyan tiltások, amiket jogszabályban rögzítenek. Ilyen az 500 fő feletti rendezvények megtartásának tilalma. A többi rendezvényt kellő óvatossággal kell megtartani, jelenleg nem tudni, hogy ki fertőzött közülünk, bárki lehet fertőzött – hangsúlyozta Müller Cecília.