Címlap Sport A Ferencváros...

A Ferencváros két hónap alatt összefocizta az új pécsi vásárcsarnokot és a Dárdai Akadémiát

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illusztris társaságba került a Ferencváros azzal, hogy bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe: ott van Európa harminckét legjobb klubcsapata között! A sorsolás csütörtökön lesz, a lehetséges ellenfelek között szerepel a BL-győztes Bayern, a Barcelona Messivel, vagy épp a Paris SG Neymarral. A Fradi eddig legalább 5,3 milliárd forintot keresett!

Utoljára a Debrecen járt a Bajnokok Ligája csoportkörében

Régóta álmodoztak erről a magyar drukkerek, most újra összejött: egy magyar labdarúgócsapat bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Utoljára ez a Debrecennek sikerült, 2009-ben szoríthattunk a Lokinak a Fiorentina, a Lyon és a Liverpool ellen, előtte pedig 1995-ben a Fradi verekedte be magát a legjobbak közé, s mérhette össze erejét a Real Madriddal, az Ajax Amszterdammal és a Grasshoppersszel.

A vásárcsarnok és az akadémia „megvan”, az akvaparkért még hajtani kell

Azzal, hogy a Ferencváros bejutott a csoportkörbe, irdatlan pénzt keresett. Az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) 15,25 millió eurót kap ezért a teljesítményét, ami mintegy 5,3 milliárd forint. Ehhez jönnek még a tévés bevételek, valamint az európai rangsor alapján elfoglalt helyezés után járó összeg (minimum 1 millió euró – több mint 360 millió forint). A BL csoportmérkőzésein pedig szórják a pénzt, minden győzelem 2,7 millió eurót ér (közel egymilliárd forint), a döntetlen 900 ezer eurót ér.

Összehasonlításképp: a Ferencváros keretének összeértéke a mértékadó transfermarkt.de szerint jelenleg 24,7 millió euró, mintegy 9 milliárd forint. Vagyis a Fradi már most közel annyit keresett, amennyit a csapat összességében kóstál!

Kicsit pécsiesítsük a történetet, a számokat! A Fradi gyakorlatilag két hónap alatt összefocizta az új pécsi vásárcsarnok (3 milliárd forint) és az Id. Dárdai Pál Utánpótlás Labdarúgó Akadémia (2,3 milliárd) árát. A Pécsre megálmodott akvapark még nem férne bele a „büdzsébe”, ahhoz még legalább 10 milliárdot kellene keresniük a zöld-fehéreknek.

Brutális lenne, de élveznénk: Bayern, Barcelona, Inter, Ferencváros…

A Ferencváros csütörtökön kapja meg csoportellenfeleit, az M4 Sport 17 órától élőben közvetíti a sorsolást. Minden négyes csoportba egy kalapból csak egy csapat kerülhet. Mindez ezt jelenti, hogy ha a Fradi nagyon belehúz, akkor összekerülhet a Bajnokok Ligája-címvédő Bayern Münchennel, a Barcelonával és mondjuk az Internazionáléval. De „húzzunk” egy „könnyű” kvartettet: Zenit, Sahtar Doneck, Olympiakosz, Ferencváros. Azért itt is iparkodni kellene minden egyes pontért…

Kalapbeosztás

1. kalap: Bayern München (BL-címvédő), Sevilla FC (El-címvédő), Real Madrid, Liverpool FC, Juventus, Paris Saint-Germain, Zenit, FC Porto.

2. kalap: FC Barcelona, Atlético Madrid, Manchester City, Manchester United, Sahtar Doneck, Borussia Dortmund, Chelsea, Ajax.

3. kalap: Dinamo Kijev, RB Leipzig, Internazionale, Olympiakosz Pireusz, Lazio, Atalanta.

3. vagy 4. kalap (attól függően, kik jutnak tovább a selejtezőből): Lokomotiv Moszkva, Olympique Marseille.

4. kalap: FC Bruges, Borussia Mönchengladbach, Istanbul Basaksehir, Rennes, Ferencváros.

Akik még versenyben vannak: Midtjylland/Slavia Praha, PAOK/Krasznodar, Salzburg/Maccabi Tel Aviv.

A csoportkör október 20-án és 21-én kezdődik és december 8–9-én fejeződik be.

A Bajnokok Ligája döntőjét a tervek szerint 2021. május 29-én Isztambulban rendezik meg.

Kiemelt kép: fradi.hu