Pécsi virológus: fertőzött személy is megkaphatja az oltást

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jakab Ferenc virológus szerint a tünetmentes, de fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tüneteket produkáló betegek oltásáról pedig a kezelőorvosnak kell döntenie - mondta az ATV-nek a pécsi virológus.

Egy hónap alatt teljes védelmet ad az újgenerációs vakcina

A szakember szerint arra kevés az esély, hogy valaki az oltás után elkapott fertőzést tovább tudja adni egy még be nem oltott személynek.

Óvintézkedés = megfelelő számú oltás

Szerinte az óvintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg nem végzik el a megfelelő számú oltást, és nem alakul ki a nyájimmunitás.

„Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, nem, semmi mellékhatása nem volt” – mondta.

A Covid ellen hatásos az oltás

Azt viszont még vizsgálják, pontosan milyen formában váltja ki a védekező hatást a vakcina.

„Egyértelmű tanulmányok nincsenek még arra,

hogy aki oltott személy, az nem kaphatja el soha többé a vírust, vagy csak elkapja, de enyhe, észrevétlen módon, gyakorlatilag tünetmentesen zajlik le nála. De reményeim szerint a vírusfertőzés ellen és a betegség kialakulása ellen is megvéd” – vélekedett a szakember.

A beoltott személy vírust tovább tudja-e adni?

Erre kicsi az esély – mondta Jakab Ferenc úgy válaszolt:

Hirdetés
Előző sztori

Koronavírus: csökkent a megbetegedések száma, 696 esetre derült fény

Következő sztori

Földrengés: Másfél perc alatt Pécsre ér a “hullám”

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1