Földrengés: Másfél perc alatt Pécsre ér a “hullám”

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annyira gyorsak a felületi hullámok, hogyha Horvátországban földrengés van, akkor 1.5 perc alatt Pécsett is lehet érezni. Pedig az epicentrum 160 kilométerre található városunktól - mondta Czirok Lili, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet Földtani és Meteorológiai Tanszék tudományos segédmunkatársa egy videóbejegyzésében.

 

A károkat a felületi hullámok okozzák

Ezek elképesztő sebességűek. Kilométer/másodpercben mérhető. Mire egy-egy ilyen felületi rezgés a horvátországi epicentrumtól Pécsre érkezik, az másfél percet vesz igénybe, ami valljuk be, nem túl sok idő.

Az utórengéseket még Észak-Amerikában is érezték

Az előző napokban is voltak olyan utórengések, amelyeket nem csupán Pécsett, de Ausztriában, Csehországban is érezni lehetett. Sőt, Észak-Amerika partjainál i bemérték.

Az egész Földet körbejárhatja a mozgás

– Adott esetben, ha egy földrengés által felszabadult energia hatalmas, akkor akár az egész Földet körbejáró földrengés hullámok jöhetnek létre. Ilyen volt például a chilei földrengés is – jegyezte meg Czirok Lili.

Afrikai lemez az eurázsiai lemez alá tolódik

Emiatt komplex mozgási rendszer jön létre.

Nem lehet megjósolni a földrengéseket

Korai riasztásra van lehetőség, amit elsősorban a katasztrófavédelemnek adnak le. De 10 másodperc már elég arra, hogy bebújj az asztal alá.

Az előadást és tudományos szemléltetést az alábbi videóban tekintheti meg:

Hirdetés
Előző sztori

Pécsi virológus: fertőzött személy is megkaphatja az oltást

Következő sztori

Letartóztatják a Volvo ügy sajtótájékoztatózó vádlottját!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1