Címlap Balhé Letartóztatjá...

Letartóztatják a Volvo ügy sajtótájékoztatózó vádlottját!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mert a nyilvános performanszok ellenére a bíróságon nem hajlandó megjelenni. Kezdeményezték az elmeorvosi vizsgálatát is, de ehhez el kellene kapni először.

Csengő András „sajtótájékoztatót” tart Kaposváron

A Pécs Aktuál Kaposvárról tudósító kollégája szerint

újabb tragikomikus jelenettel indult a Volvo ügy keddi tárgyalási napja.

A büntetügy másodrendű vádlottja, Csengő András a tárgyalás előtt egy órával ismét „sajtótájékoztatót” tartott, ezúttal a kaposvári bíróság épülete előtt. Lényegében semmi újat nem mondott azonban a tegnapihoz képest, amikor is bejelentette, hogy fontos embereket – köztük a pécsi polgármestert – jelentett fel különféle okok miatt.

A „sajtótájékoztató” legizgalmasabb epizódja akkor követekezett be, amikor fél órás csúszással, 8:30 körül megjelent a HírTV stábja. Velük ordítozott egy ideig Csengő, bérencnek nevezve a stábot, majd annyira felhúzta magát, hogy egyszerűen elrohant. Végül, ahogy ígérte,

Csengő András most sem jelent meg a bíróság előtt. Emiatt a bíró végül elrendelte a letartóztatását.

Mind az ügyészség, mint az elsőrendű vádlott ügyvédje, Bodnár Imre javaslatot tett Csengő elmeorvosi vizsgálatára, de erre a kaposvári bíró egyelőre annyi mondott, hogy erre akkor téjenek vissza, ha sikerül elkapni: majd a börtönben kiderítik, szükséges-e alaposabb vizsgálat. Elfogásától függ az is, mikor folytatódhat a tárgyalás; így ennek időpontjáról egyelőre nem döntött a bíróság.

Érdemben tehát ma sem haladt igazán a Volvo ügy; noha a harmadrendű vádlott immár hivatalosan is „kiszállt” az eljárásból miután beismerő vallomást tett. A bíró 174 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el „pénzmosás” miatt, és P. E-t 2 év börtönbüntetésre ítélte, de 5 évre felfüggesztette az ítélet végrehajtását.

P. E. ügyvédje egyébként rákérdezett a bírónál arra, hogy nem összeférhetetlen-e Bodnár Imre, aki főátvilágítóként szerződéses kapcsolatban áll a pécsi önkormányzattal, cégeivel; vagyis akár politikai értelemben is érintett lehet – jegyezzük meg mi; de a bíró minderre annyit felelt, hogy ezt „tudomásul vette”. Bodnár ezúttal a tárgyaláson is elmondta, amit a Pécs Aktuálnak már elárult korábban, hogy a szerződése, megbízása nem érinti a Tüke Buszt; vagyis azt nem vizsgálja átvilágítóként, így szerinte nem összeférhetetlen. Az ügyvéd egyébként személye és szerepe esetleges politikai szálaira is reagált lapunknak.

A büntetőügy azért indult, mert az ügyészség szerint 600 milliós kár keletkezett amiatt, mert túlszámlázták a buszflotta vásárlását. Ezt megelőzően, még a fideszes városvezetés alatt azért indítottak pert Páva Zsolték, hogy visszaszerezzenek 800 millió forintot, ugyanis szerintük hibás teljesítés tötént a Volvo buszflotta érkezésekor.