Címlap Egészség Új terápiával...

Új terápiával gyógyítják a rákbetegeket Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új eljárással gyógyítják a nem műthető daganatos betegeket Pécsen. A főleg gyomor-, bél- és hasnyálmirigyrákban szenvedő páciensek számára az úgynevezett Lutathera-kezelés már elérhető, amit az egészségbiztosító is támogat.

A PTE közleménye szerint a neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat. A gyomor-, bél- és hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin tumorok az összes neuroendokrin daganat mintegy 75%-át teszik ki. Az ilyen daganatok nagy mennyiségben termelhetnek hormonhatású anyagokat, amelyek a betegek számára sok szenvedéssel járó, úgynevezett „carcinoid rohamokat” okoznak.

Ezen betegségben szenvedő betegek számára törzskönyvezték a Lutathera-kezelést, amely az előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes neuroendokrin tumorok kezelésében játszik fontos szerepet. Hazánkban ez a kezelés korábban nem volt elérhető, az ilyen terápiát igénylő betegek külföldi centrumokban, elsősorban Svájcban és Németországban kaphatták meg az ellátást.

Örvendetes előrelépés, hogy több szakmaterület, így a nukleáris medicina, onkológia, endokrinológia együttműködésének köszönhetően, a Klinikai Központ tevékeny közreműködésével Magyarországon is elérhetővé vált a kezelés állami egészségbiztosítási finanszírozása – mondta Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Dr. Mezősi Emese tanszékvezető egyetemi tanár szerint az I. sz. Belgyógyászati Klinikán a Nukleáris Medicina Tanszékkel együttműködve augusztus 18-án megtörtént az első Lutathera sugárzóizotóp-kezelés egy 71 éves betegnél, szövődménymentesen.

A jövőben ez a kezelés országosan számos beteg számára jelenthet esélyt a hosszabb életre és a jobb életminőségre

– tájékoztatott a professzor asszony.