Címlap Politika Brutális pénz...

Brutális pénzt költ el saját kommunikációjára a pécsi városvezetés, a rezsitámogatást leszavazták

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A saját önkormányzati hetilapjuk nevét sem tudták helyesen kimondani a városvezetők abban a vitában, amely arról szólt, adjanak-e még 20 milliót idén a Pécsi Kommunikációs Központnak, vagy ne adjanak, mert a kiadványt úgy is csak krumplipucolásra használják a pécsiek, tehát költsenek inkább rezsitámogatásra. Ez utóbbit az ellenzék próbálta megtárgyaltatni, de elutasították – ahogy az várható volt.

Rögtön a pécsi közgyűlés elején pontot is tettek az ügyre a városvezetők, módosították a város költségvetését és további 20 millióval tolták meg a városi médiát kiadó céget. Heves és személyeskedéstől sem mentes vita előzte ezt meg, amely odáig fajult, hogy egy ponton elhangzott:

„A rezsiapokalipszisebn eltévedt ellenzéki képviselők pofátlan hazudozással akarják elterelni a szót”

– jelentette ki Ruzsa Csaba gazdasági alpolgármester, aki formában volt, a későbbiekben le is hülyézte az egyik ellenzéki képviselőt.

Krumplipucolásra jó

Nemcsak a Fidesz vagy az Összefogás Pécsért képviselői, hanem a volt DK-s alpolgármester, most független önkormányzati képviselő, Bognár Szilvia is kritizálta a város szócsövét.

Bognár – mint hangsúlyozta: okleveles kommunikációs szakemberként – megállapította, hogy „a Pécsi Kommunikációs Központ teljesítménye színvonal alatti”. Ez az önkormányzati cég készíti a városvezetés hetilapját, és napi online kiadványát (úgynevezett híroldalt) is. Bognár szerint állítását bizonyítja az is, hogy a városvezetők rendre nem képesek eltalálni a saját kiadványuk nevét sem, Pécsmáról beszélnek, miközben Pécsi Hírekről van szó.

„Szerintem túlzás és fölösleges, hogy hetente jelenik meg a lap; de még a kétheti is, bőven elég lenne havonta. Úgy sincs pénz már nagyon krumplira, és úgy is csak krumplipucolásra szoktuk használni a háztartásokban, mert a tartalma annyira silány”

– jelentette ki a képviselő, aki azt javasolta: csökkentsék a kiadást, ezzel ugyanis kevesebb pénzbe kerülne.

Százmilliók mennek el Pécsen a baloldali holdudvar hízlalására

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy százmilliókat költ a haverokra a pécsi városvezetés.

– Százmilliókat költenek el, tényszerűen olyan kiadásokra, amelyekre abszolút nem lenne szükség. Ezek kizárólag az önök holdudvarát hízlalják. Most pedig azt a céget akarják tovább hízlalni, amely elképesztően színvonaltalanul végzi a munkáját – utalt a frakcióvezető a város kommunikációs cégére.

Barkóczi Csaba szintén fideszes képviselő, összeírta, hogyan is néz ki szerinte ez a holdudvar-hízlalás most.

– Amikor a pécsiek megválasztották a baloldali városvezetőket 2019-ben, akkor az első dolga az volt Péterffy Attiláéknak, hogy

  • megemelték a saját fizetésüket.
  • Aztán százmilliós értékben adtak megbízásokat baráti ügyvédeknek;
  • aztán megemelték évente több tízmilliós nagyságrendben a kinevezett cégvezetőik fizetését;
  • három alpolgármestert tart el Pécs, juttatásaikkal, szolgáltatásaikkal együtt, miközben korábban kettő is elég volt;
  • sokkal több tanácsnokkal működik a város, mint korábban;
  • reneteg tanácsadót fizetnek, akiknek számát és fizetését titkolják, a sajtónak úgy kell kiperelni.
  • 110 felügyelőbizottsági tagot neveztek ki a városi cégekhez érdekes jutalmakért és juttatásokért

– sorolta a képviselő, aki szerint még a túlárazott projektekről nem is ejtett szót – utalt ezzel például a Meszesi Közbiztonsági Centrum miatt folyó vizsgálatra.

Lepattantak az érvek, „a Fidesz adósította el a várost, ne dumáljanak”

A városvezetésről lepattantak az ellenzéki érvek, és az önkormányzati médiacég dicsérgetése helyett inkább azzal vágtak vissza, hogy a Fidesz jobb, ha csöndben marad, mert Páva Zsolt alatt kellett megmenteni a kormánynak kétszer is Pécset, ezt pedig máig nyögi a város. Kővári János, az ÖPE képviselője szerint ez nem igaz, működési hiány kezeléséről van szó, amely több évtizedes probléma.

A Fidesz szerint a korábbi 10 éves baloldali városvezetés adósság-eltakarítása majdnem ugyanennyi ideig tartott, ehhez kellett a kormányzati segítség. Most pedig szerint éppen annak lehetnek tanúi, ahogy a baloldal megint eladósítja a várost.

Megkapja a milliókat a városi szócső

Végül a városvezetés mindent megszavazott, így további 20 millió forintot kap a Pécsi Kommunikációs Központ. Ezzel az idei éves működési támogatása már közelíti a 100 millió forintot.

Az ellenzék szerint körülbelül 100 millióba kerülne a pécsiek rezsitámogatása is, ezt azonban nem volt hajlandó tárgyalni a városvezetés, leszavazták a napirendre vételét. Ezért úgy vélik, inkább a saját fényezésére költ a városvezetés, mint a pécsiek rezsitámogatására.