Címlap Egészség Újabb rossz h...

Újabb rossz hír: már a csecsemőket is megfertőzheti a koronavírus!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csecsemőket sem kíméli a koronavírus új variánsa: két-három hetes újszülötteket is kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mondta a Blikknek Dr. Szabó László, a kórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa. A járvány harmadik hullámában háromszor annyi gyereket kell ellátniuk, többen is lélegeztetőgépre kerültek vagy műtüdő-kezelésre szorultak.

A szakember szerint a korábbi időszakban is voltak Covid-pozitív betegeik, de azok többsége valamilyen egyéb gyerekbetegség miatt került be, nem „covidos” tünetekkel. Enyhe légúti tünetek, láz és „mellékesen” Covid-pozitivitás kísérte a tüneteket. Csak kisebb számban volt szükség a Covid fertőzés okozta légúti tünetek miatt kórházi felvételre.

Most viszont az a jellemző, hogy sokkal több olyan gyermek jön, akinek tipikus “covidos” tünetei vannak: elhúzódó láz, nagyon rossz közérzet, szaglásvesztés, köhögés, tüdőgyulladás. Jobban megviseltek, betegebbek, akik most érkeznek hozzánk.

A főorvos szerint a járvány korábbi szakaszaiban inkább serdülőkorúak voltak a betegek, most viszont már fiatalabb életkorban is jönnek.

Ez azt jelenti, hogy két-három hetes újszülöttek is vannak köztük. A szülők elkapják a koronavírust, a csecsemő ott él velük egy családban, és csakhamar nála is jelentkezik a láz, az étvágytalanság, a rossz közérzet, a PCR-tesztje pedig pozitív lesz. Tehát csecsemőkorútól a 18 éves gyerekig minden korosztályban vannak betegek.

Sőt, néhány gyerek már lélegeztetőgépre is került. Szerencsére mindegyikőjük eredményes lélegeztetés után, javuló állapotban le is kerülhetett onnan.