Címlap Egészség Kivizsgálják ...

Kivizsgálják az összes, EU-ban jóváhagyott vakcinát veszélyes mellékhatás miatt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vizsgálatot indít az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy az Európai Unióban jóváhagyott három, koronavírus elleni vakcina kiválthat-e belső vérzéshez vezető immun trombocitopéniát az emberi testben – írja a Reuters hírére hivatkozva az Index.

Az EMA-hoz több jelentés is befutott, amelyek szerint ezt a mellékhatást megfigyelték a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával történő oltás után is. 

Egyelőre nem világos, hogy van-e ok-okozati összefüggés az oltás és az immun trombocitopénia között – jelezte elővigyázatosságból az Európai Unió gyógyszer-ellenőrzési és -felügyeleti szerve. Az immun trombocitopénia a véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését jelenti, ami miatt a vér nem tud megalvadni.

A döntésről az EMA azután tett bejelentést, hogy

egy héten belül Ausztriában és Dániában is meghalt egy ember, akit az AstraZeneca vakcinájával oltottak be.

Ők tüdőembóliát okozó vérrögképződésben vesztették életüket, több ország pedig jelezte, hogy felfüggeszti az oltást a brit–svéd cég vakcinájával.

WHO: az AstraZeneca használatának felfüggesztése csak elővigyázatossági intézkedés

Csak elővigyázatossági intézkedés bizonyos európai országok döntése, amelynek értelmében felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának használatát – szögezte le az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO emlékeztetett arra, hogy olyan intézkedésről van szó, amely 

MINDÖSSZE AZ OLTÓANYAG EGYIK SZÁLLÍTMÁNYÁT ÉRINTI AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL.

Az AstraZeneca oltóanyagát – derül ki az MTI híréből – folyamatosan vizsgálja a WHO vakcinákkal foglalkozó bizottsága is, amely további védőoltások felügyeletét is végzi.

SEMMIFÉLE OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉS NEM BIZONYÍTOTT A VAKCINA ÉS TROMBOEMBÓLIÁS ESEMÉNYEK VAGY VÉRRÖGKÉPZŐDÉSEKHEZ KÖTHETŐ EGYÉB ÁLLAPOTOK KÖZÖTT,

mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője. Emlékeztetett arra: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottságának az esettel foglalkozó csütörtöki ülésén

NEM TALÁLTAK ARRA UTALÓ JELET, HOGY AZ ASTRAZENECA KORONAVÍRUS ELLENI OLTÓANYAGA VÉRRÖGKÉPZŐDÉST OKOZ,

ezért a vakcina továbbra is beadható.

A WHO szerint eddig 268 millió adag, koronavírus elleni védőoltást adtak be a világon, de egyetlen esetről sem tudni, amikor az oltóanyagnak köze volt egy halálesethez.