Címlap Egészség Végre! Javuln...

Végre! Javulnak a járványügyi adatok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több vakcinaszállítmány is érkezik a héten az országba, s már minden harmadik magyar kapott legalább egy adag oltóanyagot. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint az átlagnál jobb magyarországi eredmények a húsvéti ünnepek során tapasztalt állampolgári fegyelmezettségre is visszavezethető - derült ki az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

Több mint 3,26 millió magyar kapott már valamilyen, koronavírus-fertőzés elleni vakcinát az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója szerint. A beoltottak közül közel 1,4 millió fő már a második adag szérumot is megkapta.

Újabb szállítmányok érkeznek

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte: hétfőn 68 400 Moderna-vakcina érkezett, a holnapi nap folyamán pedig 208 040 Pfizer-oltóanyag érkezik, s a héten orosz és kínai vakcinákat is várnak.

– Minden oltópont működik, a honvédségi oltóbuszok is járják a kis településeket, ma Tolna megyében folytatnak oltási tevékenységet – tette hozzá.

Bár a virológus szakértők szerint már érzékelhető a járvány harmadik hullámának tetőzése, a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz meg egész Európában.

Müller Cecília szerint az, hogy Magyarországon az átlagnál jobbak az eredmények, az a két héttel ezelőtti, húsvéti ünnepek során tapasztalt állampolgári fegyelmezettségre is visszavezethető, most érzékelhető ennek a hatása.

Müller Cecília az óvodák és az iskolák alsó tagozatának nyitásával kapcsolatban elmondta, ahol szükséges volt, a helyszíni oktatás megkezdése előtt megtörtént a honvédség fertőtlenítő nagytakarítása. Hangsúlyozta: továbbra is csak egészséges gyermeket lehet elengedni az oktatási intézményekbe, így belépés előtt mérik a testhőmérséklet. Az intézményekben folyamatos az alapos kézmosás, a gyakori szellőztetés, ezek is a védekezés részei.

A pedagógusok 73 százalékát már beoltották

– A pedagógusok oltása befejeződött, három körben mindenki – 153 ezren – megkapta az oltást, aki soron kívül élt ezzel a lehetőséggel. Korábban 52 ezer pedagógus a kampányszerű oltás előtt érintettsége folytán már be lett oltva, így összesen 200 ezernél is többen, a magyar pedagógusok 73 százaléka rendelkezik a vakcinák által nyújtott védettséggel – közölte a szakember.

Lehet, hogy mindegyik vakcinából szükség lesz még egy adagra

Elképzelhető, hogy mindegyik vakcinából szükség lesz még egy adagra, hiszen annak kimutatására még nem volt idő, hogy az egyes oltóanyagok meddig tesznek védetté. Lehetséges, hogy három vagy ötévente ismételni kell majd az oltást – fogalmazott Müller Cecília.

Kérdésre válaszolva elmondta, a harmadik oltás szükségességéről a kutatások és az idő fog dönteni.  A gyártók fogják majd közölni, hogy mikor és mennyi ismétlő oltásra lesz majd szükség.

Csaknem kétezren szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hétvégén történt, járvánnyal kapcsolatos rendőri intézkedésekről számolt be.

A maszkviselési kötelezettség megszegése miatt ez elmúlt napokban 1911 esetben intézkedtek a rendőrök, 1872 polgár a közterületeken, 32 utas a tömegközlekedési eszközökön, 7 vásárló az üzletekben nem viselt maszkot, velük együtt eddig 55198 esetben indult szabálysértési eljárás az egyéni védőeszköz használatának hiánya miatt.

Arra is kitért, hogy a korlátozó intézkedések elrendelése óta 1039 kereskedelmi egység illetve szálláshely vonatkozásában indult eljárás, 315 esetben egyértelműen az üzemeltető illetve a tulajdonos sértette meg a jogszabályokat. A hétvégén egy visegrádi park gokartpályája nyitott ki illegálisan, két vendéget és a tulajdonost büntették meg a rendőrök. Szarvason hat hónapra bezártak egy sörözőt, ahol a tulajdonos két vendéget is beengedett s együtt italoztak. A hétvégén a budapesi Nehru parkban este tíz óra után 14 fiatal mulatozott, zenélt és hangoskodott, ellenük is eljárás indult.