Frissítve
/

Bejött, amire mindenki számított: íme a PTE új kancellárja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés
/

Ahogy azt a Pécs Aktuál elsőként megírta: Decsi Istvánt nevezték ki a PTE új kancellárjának. UPDATE: Közleményben reagált Decsi István.

Október 1-től 2025 szeptember 30-ig Decsi István lehet a PTE kancellárja – jelent meg a Magyar Közlönyben, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával.

váratlan hirtelenséggel megüresedett kancellári pozícióért komoly verseny folyt a háttérben. Sőt, igazából pontosabb lenne versenyeztetésről beszélni – tudta meg lapunk több forrásból. A “versenyzsűri” vezetője pedig maga az Információs és Technológiai miniszter – írtuk meg júliusban.

Évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a tárca azért, hogy a magyar felsőoktatás piaci, gazdasági szempontból is versenyképes legyen. Mindezek mellett pedig a PTE több tízmilliárdos fejlesztési források felett diszponálhatott és fog is a jövőben a tervek szerint, amelyek szorosan összefüggnek regionális gazdasági célokkal. És ez az, amiért Decsi Istvánt tartották a legesélyesebbnek forrásaink.

A “láthatatlan” tárgyaló ember

Decsit a “láthatatlan alpolgármesternek” nevezték 2016 és 2019 között Pécsett. Ennek az volt az oka, hogy alpolgármesterként szinte sosem engedett a média csábításának, szereplés helyett inkább a háttérben tevékenykedett. Más politikusok lopták el a show-t akkoriban.

A közgazdász végzettségű, egykori politikus személye azért izgalmas, mert ugyan kevesen tudják róla, de

szinte az összes Pécsre érkező multinacionális és helyi vállalat (Warema, Magnus Aircraft, Thyssenkrupp, ALDI International IT Services Kft., Amphenol, Hanon Systems, stb.) idehozásában komoly szerepe volt.

Ő volt az, aki képviselte Pécset a különféle gazdasági tárgyalásokon itthon és külföldön; és ő az, aki a Német Gazdasági Klub pécsi szekciójának a vezetője is.

Decsi emellett nem ismeretlen az országos politikai és kormányzati körök számára sem. Tehát egyelőre ő az, aki látszólag “szintetizálja” a kormány régiós és helyi gazdasági, gazdaságfejlesztési céljait, az ehhez szükséges rutint a politikai megbízhatósággal. Ráadásul

információink szerint Decsi nevét régiós gazdasági szereplők dobták be elsőként az ITM döntéshozóinak.

Kerestük az új kancellárt, aki későbbre ígért tájékoztatást.

UPDATE: Közleményt küldött Decsi István

Párbeszéd, modernizáció, gazdasági fejlődés

Évek óta célom, hogy Pécs és a régió fejlődéséért dolgozva szolgáljam szülővárosomat, otthonomat. Ezt az eltökélt és szilárd elhatározáson alapuló szolgálatot kívántam folytatni, amikor a Pécsi Tudományegyetem kancellári feladatainak ellátására szóló pályázatomat benyújtottam.

Megtiszteltetés, hogy a régió meghatározó gazdasági szereplői által nyújtott ajánlásoknak köszönhetően céljaimban megerősítve, a bírálóbizottság és a döntéshozók támogatásával olyan feladatba kezdhetek, amelyben a társadalom és gazdasági fejlődés iránti szolgálat a legnemesebb értelemben jelenhet meg.

Munkám során folytatni kívánom a Pécsi Tudományegyetemen megindult pozitív folyamatokat, támogatni fogom az intézmény fenntartható akadémiai fejlődését, a helyi gazdasági potenciálok erősítését. Célom, hogy egyetemünk a régió fejlődésének motorja, a fiatalok jövőképének sarokköve lehessen.

Munkám során az elnyert bizalmat racionális, átlátható, párbeszéden alapuló és az intézmény, valamint a régió fejlődését támogató módon szándékozom szolgálni.

A Pécsi Tudományegyetem kancelláriájának jövőbeli feladataival kapcsolatban kizárólag hivatali munkám megkezdését követően kívánok nyilatkozatot tenni, kérem a sajtó munkatársainak szíves türelmét!”

Előző sztori

Átmenetileg bezár a komlói városi tanuszoda

Következő sztori

Lőszerek és fegyver között élt a keszüi férfi, lekapcsolták a zsaruk