Címlap Egyetem Felgyorsulnak...

Felgyorsulnak a fejlesztések a pécsi orvosi karon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Műszakilag kész a PTE Általános Orvostudományi Karának Preklinikai Kutatólaboratóriuma, a nyáron várhatóan átköltözik a vadonatúj Fogászati Oktató Központba a Fogászati és Szájsebészeti Klinika, javában zajlik a Szimulációs Oktatási Központ bővítése, készül a Janus Pannonius Klinikai Tömb és az orvoskar épülete közötti, mintegy 6000 négyzetméteres, kétszintes parkolóház, mindezek mellett pedig, a közösségi igényeknek megfelelően elkészültek a tervcsomagok az orvoskari bázisok és környezetük átalakítására, modernizálására.

Az intézmény tájékoztatása szerint tervezik, hogy egy in vitro diagnosztikai tömböt hoznak létre, különálló, új kubatúrás, nagy létesítményként, ahova a Pathológiai, az Igazságügyi Orvostani, a Mikrobiológiai, a Laboratóriumi Medicina, valamint az Immunológiai és Biotechnológiai Intézet is beköltözhet.

A Honvéd utca 3. alatti épületet hallgatói szolgáltatóközponttá alakítanák, amelyben a főépületben található szolgáltatóegységek is helyet kapnának. Az új elméleti tömbbe átköltözött intézetek mellé újabb három érkezik, így a szabad terek újrahasznosítása is a tervek részét képezi. Bővül az orvoskari könyvtár, a Népegészségtani Intézet helyén pedig egy több száz négyzetméteres, modern, nyitott iroda lesz.

Megújulnak a régi elméleti tömb közösségi terei is, új bútorzatot és világítástechnikát kapnak, ahogy a vizesblokkok és a légtechnika is újjászületik. Az új, ultramodern elméleti tömb szisztémájának mintájára fejlesztik az audiovizuális rendszert, újragondolják a Szigeti útra néző parkot is, ahol közlekedőfolyosókat és térfigyelő kamerarendszert is kialakítanak.

A fejlesztések révén fokozatosan enyhül a parkolás problémája is: az épülő emeletes parkoló mellett a campus visszakapja azt a több mint száz helyet is, ami a beruházás miatt foglalt volt. További helyeket alakítanak ki az ugyancsak felújításra váró Biokémiai Intézet és a Szigeti út közötti területen, meghagyva a fákat, kímélve a zöld területet.