Címlap Egészség Kiszervezheti...

Kiszervezhetik a pécsi orvoskart és a klinikumot a PTE alól!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál úgy tudja, van olyan terv, amely szerint önállósítanák az ÁOK-t, és a PTE klinikáit, egybehúzva az ország többi orvoskarával és egyetemi klinikájával. Ezzel a PTE leggazdagabb karát húznák ki az egyetem alól, de igaz az is, hogy ez kerül a legtöbbe.

Belső informcáiók szerint van egy alapvetően a Semmelweis Egyetem rektorához, Merkely Bélához köthető terv, elképzelés, amely szerint 

egy országos orvostudományi „csúcsegyetemnek” kellene működnie Magyarországon. Ez integrálná a jelenleg működő orvoskarokat, illetve az egyetemek alá tartozó klinikumokat.

Vagyis tulajdonképpen önálló intézmény jönne létre, amely nem csak a képzésért, hanem a gyakorlati gyógyításért is felelne, tehát az egyetemekről lehámoznák ezt a feladatot. Forrásaink szerint ez jó hír és rossz hír is egyben, attól függ, melyik érdekcsoportot nézik.

Jó hír, mert komoly anyagi és egyéb tehertételtől szabadulnának meg az egyetemek – ugyankkor bevételtől is, hiszen alapvetően az orvoskarok termelik a legtöbb pénzt (bár ezek működtetése is kerül a legtöbbe), viszont áláthatóbb, tervezhetőbb és központilag felügyelt pénzügyi működés lenne lehetséges; rossz pedig azért, mert évtizedes struktúrákba és “orvosbáróskodásba” nyúlnának bele ezzel, ami durva háborút robbantana ki a színfalak mögött.

Lapunk hallott egy olyan hírt is – persze egyelőre ezt sem tudjuk megerősíteni, hogy

ennek a csúcsintézménynek az egyik vezetője lehet majd Jenei Zoltán, a Pécsről viharos gyorsasággal, hirtelen távozó egykori kancellár.

Őt a napokban hivatalosan is kinevezte egyébként Orbán Viktor az Országos Kórházi Főigazgatóság élére.

Az orvoskarok és klinikumok esetleges kiszervezése és önálló intézménybe tömörítése hosszú folyamat eredménye lehet, és ennek előszobája az érintett egyetemek – pécsi, szegedi, debreceni, stb. – alapítványi működősbe helyezése. Ez már elindult, augusztustól így fog működni már a szegedi és a debreceni egyetem is, a pécsiről egyelőre nincs információnk. A szegedi és a debreceni egyetem struktúra váltásáról szóló értesüléseket a Narancsnak meg is erősítette már több felsőoktatási dolgozó és oktató.

Lapunk természetesen hivatalos információkat is megpróbál szerezni az ügyben, ezért a PTE kancellárját, az egyetem rektorát, illetve az ÁOK vezetőjét is megkeressük. Amint válaszolnak, beszámolunk róla.

UPDATE – PTE: az ITM az illetékes

Lapunknak küldött válaszában az egyetem egyetlen kérdésünkre sem válaszolt a nyolcból, hanem ehelyett azt írták: “Mivel ez a kérdéskör a fenntartó hatáskörébe tartozik“, így azt kérték, forduljunk az ITM sajtóosztályához!

Így teszünk, de ez azt jelenti, hogy a válaszok jó esetben is jövő hétre érkezhetnek meg, ha egyáltalán kapunk válaszokat a kérdéseinkre.