Címlap Egyetem Öt év alatt t...

Öt év alatt több mint 210 milliárdos támogatást kap a PTE-t működtető alapítvány!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által még szeptember közepén benyújtott ama törvényjavaslatot, amely a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról, valamint egyes vagyongazdálkodási, kormányzati igazgatási és büntetőjogi
tárgyú törvények módosításáról szólt.

Az életbe lépett törvény szerint a 21 alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmény a következő években összesítve mintegy 1700 milliárd forintos összeg állami támogatást kap. A legtöbb pénzt a vidéki tudományegyetemeket fenntartó alapítványoknak jut.

A Pécsi Tudományegyetemet működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány 2022 és 2016 között évente mintegy 42 milliárd forint támogatást kap, így összességében mintegy 213 milliárd – egészen pontosan 213 732 778 000 – forinthoz jut.

A támogatás formái:

  • Az alaptámogatás alapja az állami ösztöndíjas hallgatói létszám; a minőségi támogatás a minősítéssel rendelkező oktatói és kutatói létszámtól függ; az infrastruktúra-támogatás alapja a felsőoktatáshoz kapcsolódó hasznos beépített ingatlan mérete.
  • A kiemelt felsőoktatási ágazati célokhoz kapcsolódó támogatás alapja “a nemzetköziesítés, tehetséggondozás, sport és társadalmi felzárkóztatás, valamint további egyedi célok megvalósítása”. Ugyancsak elkülönülnek a hallgatói juttatások.