Címlap Balhé Több mint tíz...

Több mint tízezren írtak már alá Dezső bácsi miatt, pénteken megtelhet a Nevkó környéke tüntetőkkel

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hihetetlen összefogás: pár nap leforgása alatt szinte a fél ország megmozdult a pécsi tanár miatt. Jancsula Dezsőért online petíciókat, szimpátiatüntetést és demonstrációt is hirdettek. Az ügy komolyságát mutatja, hogy eddig több mint tízezren írták alá a támogatásáról szóló ívet.

Zöld utat kaptak a tüntetők

jelentették be abban a közösségi csoportban, amit Jancsula Dezső támogatásáért hoztak létre és az elmúlt pár nap leforgása alatt 6 ezer tagúvá duzzadt. Itt leírták, hogy

október 1-én, azaz pénteken 17.30-kor

kezdődik a tüntetés. A gyülekezéshez a kollégium mögötti teret jelölték meg.

Felszólalások, zene is lesz

– Semmilyen személyeskedést nem szeretnénk. Az elv fontos, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor, melyik városban történhet újra ilyen – mondta a tüntetést szervező Stiebel Lőrinc.

Nem szeretnénk kritizálni a gyerekeket, nem szeretnénk kritizálni az iskolát és a bíróságot sem. Azt szeretnénk kifejezni, hogy a társadalom értékítéletével nem egyezik ez a döntés és a tanár kapjon nagyobb mozgásteret arra, hogy megvédje diákjait

tette hozzá a tüntetést szervező.

Jogszabályváltozást szeretnének

Jancsula Dezső azért is vállalta a nyilvánosságot és szólt Kővári Jánosnak az ügy miatt, mert szeretné, ha jogszabályváltozást idézne elő ez a konkrét ügy. Szerinte a tanárok eszköztelenek.

Kővári János kormánypárti politikus egyébként már egyeztetést kezdeményezett az igazságügyi tárcával, hogy álljanak a tanárok mellé.

Jancsula Dezső 36 éve tanít, nyugdíjáig 5 év van vissza. Tavaly ősszel azonban rendreutasított két tizenévest azért, mert dohányoztak. A tanár egyikük hátizsákjának pántját fogta meg, majd percekig vitatkoztak. Ezután érkezett az iskola takarítója, aki földre vitte a fiatalt. A tanár először tanú, majd vádlott lett az ügyben és el is ítélték, azaz 170 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték. A takarító fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Videónk itt tekinthető meg:

Kővári János által indított petíció ITT írható alá, a diákok által szervezett változat ITT ÉRHETŐ EL. (Bár egyelőre mindkét petíciónak ugyanaz a borítóképe, ez ne tévesszen meg senkit! – a szerk.)