Címlap Hírek Alig 700 ezer...

Alig 700 ezer embert érdekel az előválasztás az országban – Pécsett is alacsony a szám

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folyamatosan érkeznek a különféle számok az ellenzéki előválasztással kapcsolatban. Óriási médiafigyelem övezi az eseményt, a sajtó jelentős része naponta több hírt is közöl a témában. Az eddigi részvétel azonban mégis alacsonynak tűnik – noha sikerként kommunikálják a Fidesz-ellenes pártok, és az RTL Klubon látható ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelölti vita sem generált izmos számot.

Az Országos Előválasztási Bizottság adatai szerint hétfő estig 570 ezren szavaztak országszerte.

Kedden este 20 órakor ér véget az előválasztás meghosszabbított első fordulója, de a 20 órakor sorban álló személyek még leadhatják a szavazatukat – olvasható az OEVB közleményében.

A 18–49 éves korosztályban 16,5 százalékos közönségarányt ért el

az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita az RTL Klubon, ami a teljes népességben 669 ezer nézőt jelent

– írta meg a 444.

A pénteki vita a felsőfokú végzettségűek (30,6 százalék), az érettségizettek (21,2 százalék), a budapestiek (30,5 százalék) és a vidéki nagyvárosiak (23,3 százalék) körében hozta a legmagasabb közönségarányokat. Az RTL oldalán 34 ezerszer indították el a vitát, ők átlagosan 36 évesek, 59 százalékban férfiak voltak.

Pécsett a 4 ezret sem érte el azok száma,

akiket érdekelt Mellár Tamás és Nemes Balázs, vagy Szakács László és Keresztes László Lóránt vitája, amit a Partizán szervezett meg és bonyolított le. Előbbit 3472, utóbbit 3989 ember nézte meg.

A Fidesz atombiztos szavazóbázisát 2 millió körül szokták becsülni, és ehhez jön még általában a többi voks. 2014-ben 2,2 millióan, 2018-ban 2,8 millióan szavaztak a Fideszre.

Pesze az előválasztás egyelőre csak amolyan „bemelegítés” 2022 tavaszára, sokkal inkább a politikai marketing kategóriájába tartozik, és nagyon befolyásolja az eredményeket az egyes ellenzéki pártok adatbázisainak állapota, valamint aktivizáló képességük.

Az viszont kiolvashtaó az adatokból, hogy egyelőre nagyon úgy néz ki, még mindig nincs kormányváltó hangulat Magyarországon.