Címlap Baranya Figyelmeztetn...

Figyelmeztetnek: vaddisznóveszély a Pécsi-tónál, rossz helyre költöztek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi-tavat körbeölelő sétány mellett figyelmeztető tábla: „Vigyázz! Vaddisznóveszély!” Sokan tudják már, hogy azt a bozótost érdemes elkerülni, mert beköltözött egy család, koca a malacaival. Állítólag kutyákkal kihajtották már őket, de bármikor visszajöhetnek. Legyünk óvatosak!

Nem mindennapi egy ilyen népszerű tóparton

Elképesztő, és minden túlzás nélkül nyugodtan kijelenthetjük, hogy veszélyes jelenetek játszódnak le manapság Orfűn, a Pécsi-tónál. Az még hagyján, hogy nemrég egy bringás azt videózta menet közben a mobiljával, hogy frekventált helyen, a strandnál egy malac fut előtte a sétányon (VIDEÓ a cikk alján)! Az már sokkal keményebb, hogy akinek ott van stégje és lejár horgászni, rendszeresen összefutott a vadakkal. Sőt, cifrább dolgok is történtek!

Vaddisznó falta a kertben a halbelsőséget

– Minden horgászatkor láttam őket este, de mostanában már nappal is – mesélte a Pécs Aktuálnak Mezei Endre, akinek nem csak stégje van a bozótos tőszomszédságában, hanem onnan mintegy száz méterre nyaralója is. – A múlt héten délután kettőkor halat pucoltam otthon, és a macskáknak dobott belsőségeket két méterre tőlem egy vaddisznó kezdte el megkajálni. Háborítatlanul velem maradt, amíg volt étel, majd farkcsóválva elballagott. Félelmetes volt!

Mondhatnánk, hogy szuper, milyen természetközeli ez az Orfű, de azért ennyivel nem lehet elintézni az ügyet. Mezei Endre is hozzátette, vannak unokái, akiket manapság nem mer nyugodt szívvel kiengedni játszani az udvarra.

„Nem kellene megvárni, amíg támadni fognak, és tragédia történne!”

A vaddisznók térnyerésének híre természetesen eljutott az önkormányzathoz is. A vitorlás klub szomszédságában lévő bozótos szélén kifüggesztettek egy papírt, amely a veszélyre figyelmeztet, valamint felvették a kapcsolatot az illetékes vadásztársasággal is.

– Információink szerint egy vadász a kutyáival kihajtotta a disznókat a bozótosból – mondta lapunknak Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere. – A területet figyeltetjük, amennyiben újra megjelennek ott, ismét intézkedni fogunk!

Kiszáradtak a patakok, vízért jöttek a tóhoz a vaddisznók

Megkerestük a területileg érintett vadásztársaságot.

– Az utóbbi hetek nagy szárazsága okozta a problémát, gyakorlatilag az összes patak kiszáradt, nem tudtak mit inni a vadak, ezért jöttek le a tóhoz – fogalmazott lapunk kérdésére Telkes Ferenc, a Greenfield fővadásza. – A konkrét esetről értesítést kaptunk, az egyik hivatásos vadász kollégánk a vizslájával kiment a helyszínre és elzavarta a vaddisznókat. Hozzá kell tennem, hogy tudomásom szerint senkit sem veszélyeztettek az állatok.

Jó kérdés, mit tegyünk akkor, ha vaddisznóval találkozunk. Több „receptet” is felleltünk az interneten:

  • riasszuk el hangoskodással, füttyel,
  • álljunk meg mozdulatlanul,
  • fussunk, ahogy csak bírunk,
  • vagy menjünk tovább úgy, mintha mi sem történt volna, és észre sem vettük volna a vadat.

Amit mindenképpen be kell tartani,

hogy malachoz ne közelítsünk, ne vegyük fel, ne kezdjük dédelgetni, mert annak rossz vége lesz, jönni fog a koca. Természetesen a legtutibb az, ha elkerüljük az olyan helyeket, ahol tudjuk, hogy vaddisznók laknak – így például azt a bizonyos bozótost Orfűn.