Pécsről és Villányból is kiemeltek egy éttermet!
Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel. A Pécs mellett található hosszúhetényi Almalomb és séfje, Szabó Kitti Zöld csillaggal térhet haza a díjátadóról. Ez a Zöld csillag azt jelenti, hogy a fenntartható gasztronómiáért díjazták a helyet.
Zöld csillagot azok az éttermek kapnak, amelyek az iparág élvonalában vannak a fenntartható vendéglátásban. Például saját termesztésű termékeket használnak, a napi tevékenységeket úgy végzik, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat vagy tiszta energiát használnak. Az idei díjazottak a következők:
- Almalomb, Hosszúhetény
- Graefl Majo Kétútköz, Poroszló
- Onyx Mühely, Budapest
- Salt, Budapest
Michelin-tányérral ajánlott éttermek között van még a Hosszú Tányér, szintén Hosszúhetényből és Pécsről a Morzsa, valamint Villányból a Sauska 48.
A Michelin Guide anonim inspektorai egy éven át kutatták, melyek a legjobb magyar vendéglátóhelyek. A mostani esemény újabb mérföldkő a magyar gasztronómia történetében, hiszen a jó vendéglátás a legalapvetőbb összetevője a vendégélménynek, nélküle nem létezhet minőségi turizmus – hangsúlyozta Jakab Zsófia, az MTÜ vezérigazgató-helyettese.
Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az első magyarországi Michelin Guide megmutatja: a gasztronómiai minőség az ország számos pontján jelen van.
Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója felidézte, hogy az étteremkalauz 1992 óta van jelen Budapesten, ahol 2010-ben ítéltek oda először Michelin-csillagot.
Magyarország rendkívül dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, ezért döntött úgy a Michelin Guide, hogy immár az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik – közölte Gwendal Poullenec.
Gratulálunk a díjazottaknak!
Bővebben a díjazottakról:
Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját.
Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).
A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Mór) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.
A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Balázs (Clarisse étterem, Tura) vehette át.