Jövő év végéig maradhatnak az árusok a Vásárcsarnokban?

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál nem hivatalos forrásból úgy értesült, még legalább egy évig nem kell kiköltözniük az árusoknak a csarnokból.

UPDATE: Hivatalosan is megerősítették a Pécs Aktuál értesüléseit

Korábban írtuk:

A Vásárcsarnokban dolgozó árusok értesítették lapunkat, miszerint egy újabb megbeszélés eredményeként

2021 év végéig biztosan maradhatnak a csarnokban, addig nem kell kiköltözniük.

Eredetileg úgy volt, hogy jövő nyáron már új helyszínt keres nekik az önkormányzat, illetve a Pécsi Vagyonhasznosító, most ez változhatott meg valamiért. Hogy miért – már amennyiben a hírt megerősítik, azt egyelőre nem tudjuk, de igyekszünk mielőbb kideríteni.

Úgy tudjuk, Ruzsa Csabával tárgyaltak a kereskedők, és végül abban egyeztek meg, hogy – egy év helyett – maximum csak 6 hónap lenne az az átmeneti időszak, amit ki kellene húzni valahogy. Az új Vásárcsarnokot ugyanis 2022 nyarára tervezik befejezni.

Azt, hogy mi lesz a mostani épület helyén tervezett irodaház kialakításával, amire még az előző városvezetés idején nyert 800 millió forintot Pécs, egyelőre nem tudjuk. Vélhetően sikerült ezt a beruházást eltolni időben, ezért van lehetőségük a kereskedőknek a maradásra jövő év végéig. Ezt az opciót november elején az ellenzék is javasolta egyébként a városvezetésnek – lásd lentebb.

A Siklósi utat nézték ki ideiglenes “csarnoknak”?

Utolsó információnk szerint a volt húsipari vállalat telephelyére költözhetne ideigelenesen a Vásárcsarnok, legalábbis így tudják a kereskedők. Nem is lenne az olyan rossz helyszín – írtuk meg pár napja, noha akad azért gyenge pontja.

Az biztos, hogy a kereskedők nem akarnak sehová sem költözni, hallani sem akarnak semmiféle ideiglenes helyszínről, mert attól tartanak, ott tönkremennek.

Tavasszal, a járvány miatti leállás idején is rengeteg vásárlót veszítettek, akik nem tértek vissza

– hangsúlyozták lapunknak. Attól félnek, ez újra megismétlődne, és még tovább apadna a vásárlóközönségük, amit már nem bírnának kompenzálni.

Segítséget ajánlott az ellenzék

November elején segítséget ajánlott fel az ellenzék a pécsi városvezetésnek azért, hogy hogy ne kelljen bezárni másfél évre. Szerintük ugyanis “politikai bohóckodás” folyik egyelőre, nem szakmai munka. Pedig ez utóbbira lenne most szükség.

“A Fidesz pécsi frakciója ahogy korábban, úgy most is felajánlja a szakmai segítségét ebben az ügyben, hogy mielőbbi megnyugtató megoldást találjon az önkormányzat a problémára. Lenne ugyanis megoldás, mégpedig nem is túl bonyolult: el kell érni, hogy a régi Vásárcsarnok átalakítására nyert pályázat lezárásának határidejét kitolja Pécs. Így ugyanis a 10-12 hónapnyi városvezetői döntésképtelenség ellenére mindkét beruházást sikerrel tudná megvalósítani a város, egymás után: az árusok és a vásárlók sem sérülnének. Ehhez azonban nem kommunikációs trükkökre és sajtóreferensekre van szükség, hanem szakemberekre.

A másik megoldás, hogy vállalni kell a városvezetés döntésképtelenségének súlyát, el kell állni a régi Vásárcsarnok átalakításának tervétől, és új pályázati forrást kell keresni. A korábbi városvezetésnek ez sikerült, hiszen 800 millió forintot szereztünk az épület átalakítására, ezért ebben is szívesen segítünk” – írták akkor.

Hirdetés
Előző sztori

Komló polgármestere is koronavírusos

Következő sztori

Nem emelhetnek adót az önkormányzatok

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1