Késmárky Katalin, az egyik első fecske a sörforradalom élén

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kisebb sörforradalom indult meg Baranyában az elmúlt években, hogy minőségi alternatívat nyújtson a nagyüzemi „söröknek”, amelyek mára jórészt szintetikus aromákkal és kivonatokkal készülnek. Sorozatunkban olyan baranyai sörmestereket mutatunk be, akik még hagyományos alapanyagokkal dolgoznak. A magyarherteledi Kapucinus az első között robbant be a kisüzemi sörök piacára.

A rendszerváltás előtt 32 úgynevezett mikrosörfőzde működött Baranyában, ezek közül egy sem élte túl a nagy sörgyárakra szabott jövedéki adó bevezetését. A magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzde idén 26 éves, 1994-ben a Mecseki Bánya és Aknaépítő vállalat alapította befektetési céllal. Ezt vette át a bánya megszűnésekor az akkori sörfőző mester. A jelenlegi tulajdonos a Késmárky család. Katalin és férje, Attila kilenc éve vették át szüléiktől a főzdét. Budapestiként még mindig ingáznak a főváros és a főzde között.

– Akkor két teljesen átlagos sör létezett, világos és barna. Most már rengeteg féle sört főzünk, és a fejlődést egyértelműen érezzük bennük – büszkélkedik Késmárky Attila, aki térképész végzettséggel a divatiparból igazolt át a sörökhöz.

– Nekem pattant ki a fejemből, hogy mi lenne, ha nem hagynánk elveszni Kata idősödő szüleinek sörfőzdéjét. Kata mondta, hogy rendben, de akkor elválunk, mert ő nem tudta elképzelni, hogy a szülőkkel együtt dolgozzunk. Ez odáig fajult, hogy Kata elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem sörfőző mesterképzését, és ő lett a sörmesterünk, annak ellenére, hogy sosem akart sört főzni és sörfőzdetulajdonos lenni. Azért előtte is volt kapcsolatunk a sörrel, rengeteget utaztunk külföldi sörfőzdékbe, ahol sokat lehetett tanulni – mondta a Pécs Aktuálank Késmárky Attila.

– Germanisztika szakon végeztem, első gyermekük születéséig tolmácsként dolgoztam német cégeknél. Több évnyi gyes után arra vágytam, hogy németet tanítsak, amire erre addig nem igazán volt lehetőségem – mondta lapunknak Késmárky Katalin, aki azóta elkezdett tanítani, de nem nyelvet, hanem sörfőzést azon az egyetemen, ahol ő is végzett.

A döntésekért a folyamatokért a mai napig Kata felel, aki rengeteget tanult az előző sörmestertől, akinek sok évtizedes tapasztalat áll a háta mögött. Szinte csak lágersöröket főznek, a világos és a barna mellett nem hiányoznak a kínálatból a búza, a gyümölcsös, vagy az erősen komlózott sörök éves szinten 800 hektoliteres mennyiségben. A főzde a raktárból, roppantóból, a főzőházból és a kézi-palackozóból áll. A lefőzött sörök palackozás előtt a teremhűtésű a 10-11 fokos erjesztőbe majd a 2-4 fokos ászkolóba kerülnek.

– Az egyetemen szerzett tudásomat ki tudtam egészíteni az ő ismereteivel, így nőtt bennem a vágy, hogy elkezdjek kísérletezni másfajta sörök megalkotásával is – tette hozzá Katalin, aki már 16 különböző sört fejlesztett ki – tette hozzá Késmárky Katalin

Hirdetés
Előző sztori

A fertőzöttek száma meghaladta a 11 milliót a világon

Következő sztori

Kihaltnak hitt kenguruk érkeztek Magyarországra

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1