Még 2022 januárjában történt, hogy egy iskolai születésnapi tortázás után egy hétéves fiú életét vesztette ételallergiája miatt. A szörnyű eset után az AllerGéniusz Egyesület javaslatot nyújtott be a közétkeztetés megreformálására. Céljuk az volt, hogy az iskolai menzákon ne készítsenek olyan ételeket, amelyek szezámot, dió- és mogyoróféléket tartalmaz.
Több allergén összetevő tiltólistára került a közétkeztetésben, a február 9-től életbe lépett rendelet még novemberben jelent meg a Magyar Közlönyben.
Nem lesz szezámmag és diófélék, amelyek közül tilos a mandula, a mogyoró, a dió, a kesudió, a pekándió, a brazil dió, a pisztácia és a makadámia avagy queenslandi dió. A mogyorók közül az európai és a földimogyoró került tiltólistára, a török mogyoró kimaradt, ami azért is érdekes, mert a mogyorós csokoládék többége ebből készül, amit az európai gyártók Iránból importálnak, ráadásul sokkal durvább allergiát okozhat, mint a földimogyoró.
Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület (AAE) szóvivője szerint még soha nem voltak az érintett és a még nem diagnosztizált ételallergiás esetek olyan biztonságban, mint a jövő évtől lesznek. A szóvivő szerint így csökkenhet a pedagógusok szorongása is, mert minimálisra csökken a veszélye egy esetleges anafilaxiás reakciónak az oktatási intézményekben.
A legnagyobb magyar közétkeztető cég már korábban kivette ezeket az allergéneket az étlapjáról. A jogszabályváltozást még nem minden menza alkalmazza, találtunk Pécsen olyan iskolai konyhát, ahol még a február végi étlapon is megtalálhatók a betiltott allergének.

Szakemberek állítólag évek óta küzdenek azért, hogy a közétkeztetésből vonják ki azokat a magokat, amelyek a leggyakoribb allergén összetevők. Szerintük a földimogyorót, a dióféléket és a szezámot is lehet mással helyettesíteni a menzákon.