Most már minden pécsi piacon kapható az ormánsági dinnye, amely elsősorban Vajszló környékéről érkezik. Barnyában több mint 40 dinnyetermelő van, ők csaknem 1000 hektáron termelik a mézédes gyümölcsöt.
Mi már szombaton a Búza téri piacon megkóstoltuk a mézédes vajszlói dinnyét Rab Tamás őstermelőnél, aki a településen és környékén termeszt görög- és sárgadinnyét. Az őstermelő szerint nagyon fontos, hogy ha jó dinnyét akarunk enni, akkor kizárólag a piacokon vásároljunk, ott is a keressük a vajszlóit!
Ne felejtsük el, hogy a multiknál forgalmazott dinnye sokszor több ezer kilométert zötykölődik kamionokon, éretlenül szedik le, hogy kibírja a hosszú utat, ezért alig van élvezeti értéke. Először a jordán és a marokkói dinnyével kezdődik a szezon, utána jön a spanyol, az olasz és a görög, majd végül a magyar.