Címlap Gazdaság „A baloldali ...

„A baloldali városvezetésnek 2022-ben is a haverok az elsők” – reagált a pécsi Fidesz az idei költségvetési tervezetre

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sajtóközleményben reagált a pécsi közgyűlés Fidesz-frakciója a Ruzsa Csaba alpolgármester által ma délelőtt bejelentett, idei évre vonatkozó költségvetési tervezetről. A szöveget változtatás nélkül közöljük, íme:

„A baloldali városvezetésnek 2022-ben is a haverok az elsők

Tovább folytatja pazarló és hanyag gazdálkodását a baloldali városvezetés. Ruzsa Csaba alpolgármester ma ismét megpróbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, vagyis azt a tipikus baloldali gazdálkodási módszert, aminek a lényege, hogy költsd el a forrásaid a klientúrádra, közben pedig véreztesd ki az intézményeidet arra hivatkozva, hogy nincs elég pénz a működtetésükre. A politikai ellenfeleidet pedig vádold meg azzal, amit te magad csinálsz.

A baloldal pontosan ezt az utat járta Pécsett és az országban is 2010 előtt és láthatóan nem is tud mást kínálni ma sem a pécsieknek.

Az elmúlt két és fél évben megpróbálták koncepciós perekkel lejáratni politikai ellenfeleiket, de kudarcot vallottak. Csőddel riogattak, de csődben csak az ő irányításuk alatt volt a város, ők 2019-ben valójában sokmilliárdos többlettel vették át a kasszát. Ezt még ők is kénytelenek voltak elismerni a 2019-es év zárszámadásának megszavazásakor.

Miközben hetek óta olyanokat állítva fűtik a közvéleményt a kormány ellen, hogy a város napi ötmillió forintot fizet az államnak, gyáván elhallgatják azt a tényt, hogy az állam ennek a tízszeresét, azaz napi ötvenmillió forintot fizet Pécsnek, csak működési költségekre. Többek között az állam dotálja a gyermekétkeztetést, a hivatali, a bölcsődei és óvodai dolgozók bérének java részét, csakúgy, mint a kulturális, a szociális és az egészségügyi költségek jelentős hányadát. A sort hosszan lehetne folytatni. Ez több mint 17 milliárd forint egy évben.

A működési költségeken felül azonban további tízmilliárdnyi forint érkezik folyamatosan azokra a beruházásokra, amelyeket az előző fideszes városvezetés tervezett meg és harcolt ki. Persze ezeket a beruházásokat a baloldal szintúgy elhallgatja, pedig tíz év alatt közel 200 milliárd forint fejlesztési pénz érkezett a városba. Eközben a baloldal a ciklusa felénél még egyetlen érdemi beruházást sem indított el.

Alpolgármester úr arról is mélyen hallgat, hogy az ő hanyagságuk miatt a város vélhetően kénytelen lesz visszafizetni egymilliárd forint fejlesztési forrást az államnak, mert a baloldali vezetés lefújt már előkészített beruházásokat és két év alatt sem tudott egy épkézláb ötlettel sem előállni helyettük. Többek között ezért nem lesz irodaház a régi vásárcsarnok helyén.

Miközben Alpolgármester úr és a pécsi baloldal folyamatosan a kormányt támadja annak érdekében, hogy egyre több és több támogatást adjon neki, azt elfelejti megemlíteni, hogy éppen ők voltak azok, akik amikor lehetett, példátlanul hanyag módon be sem nyújtották a támogatási kérelmet a kormány felé. Ezzel egymilliárd forintos kár érte az önkormányzatot. Az ügyben tavaly december óta hallgatnak, azóta sem nevezték meg a hanyag és felelőtlen eset felelőseit. Nehéz úgy segíteni valakinek, ha mindent elkövet azért, hogy ne kapjon segítséget.

Alpolgármester úr takarékos gazdálkodásról beszél, ezzel ellentétben a tények mást mutatnak. Amíg a járvány és az energiaárak okozta költségek miatt valóban felelős és takarékos gazdálkodásra lenne szükség, hiszen minden forintnak megvan a helye, addig mindenki láthatja, hogy az önkormányzati rendszert leuralta egy érinthetetlen szocialista-gyurcsányista belső kör, amely százmilliókba kerül a pécsieknek. Ennek a haszontalan klánnak az eltartását az önkormányzati intézményekben és cégekben dolgozókon spórolva akarja idén ismét kigazdálkodni a baloldali vezetés. A trükkök százain túl ez a valóság: a baloldalnak a haverok az elsők!”