Címlap Hírek Nekiment a vo...

Nekiment a volt jegybankelnök az ellenzék köztársasági elnökjelöltjének

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Keményen bírálta Facebook-oldalán Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke Róna Pétert, miután az ellenzéki szövetség bejelentette, hogy a 79 éves jogász-közgazdászt jelölik köztársasági elnöknek az Egységben Magyarországért pártjai – vette észre a VG.hu.

Róna Péter az ellenzéki szövetség államfőjelöltje – adta hírül hétfőn az Egységben Magyarországért sajtóosztálya. A közleményből idézve: a 79 éves jogász-közgazdászt jelölik Áder János utódjának, a kormányváltásra készülő ellenzéki szövetség felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta. Az államfőjelölti „versenyben” Rónán kívül egyébként Iványi Gábor és Elek István neve is felvetődött.

Róna Péter

Simor András közgazdász, aki Matolcsy György előtt (és Járai Zsigmond után), 2007. március 3. és 2013. március 3. között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt, Róna Péter jelölésének hírére a szakemberre nézve meglehetősen visszás történetet elevenített fel a Facebook-oldalán.

A könyvvizsgáló cégeket sokszor megvádolják azzal, hogy szinte bármilyen mérleget aláírnak és szemet hunynak ügyfeleik kisebb-nagyobb disznóságai felett – kezdte Simor András a Róna, mint köztársasági elnökjelölt című bejegyzését. „A kétezres években volt szerencsém egy könyvvizsgálással is foglalkozó nagy nemzetközi tanácsadó céget vezetni. Azalatt a hét év alatt, amíg ott voltam, egy esetben mondtuk azt, hogy egy ügyfél mérlegét nem írjuk alá, és inkább lemondunk a megbízatásunkról. Az ok az volt, hogy olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte” – folytatta a volt jegybankelnök. 

Meg is nevezte a vállalkozást: ez a NABI volt, amelynek igazgatósági elnöki posztját Róna Péter töltötte be. 

„Egyébként, ha valaki üzletembereket megkérdez Budapesten, akiknek volt kapcsolata Rónával, sok jót nem hall róla. Véleményem szerint egy teljesen erkölcstelen figura”

– tette hozzá Simor. Megjegyezte azt is, hogy ő már egy ideje nem háborodik fel és nem lepődik meg semmin, de Göncz Árpád századik születésnapját követően ez a hír sokkolta. „El sem tudom képzelni, mit jelent ez a hír az ellenzéki összefogás egészére nézve” – zárta sorait Simor.

Hozzászólásban reagálva Békesi László korábbi pénzügyminiszter is egyetértett, kijelentve, hogy: 

Róna egy ellentmondásos, gátlástalanul törtető figura. 

Mint ismert, Békesi előbb 1989. május 10. és 1990. május 23. között volt Magyarország (ekkor még Magyar Népköztársaság) pénzügyminisztere, majd ezt a pozíciót a rendszerváltás után, 1994. július 15. és 1995. február 28. között ismét betöltötte.

(via VG.hu)