Címlap Politika Róna Péter le...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egységes ellenzék Róna Péter közgazdászt, az LMP pártalapítványának korábbi társelnökét jelöli államfőnek, aki Novák Katalinnal, a kormánypártok jelöltjével szemben ki tudja fejezni a nemzet egységét – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A politikus szerint a legfontosabb, hogy a közgazdász 2006 óta küzd a devizahitelezés ellen és a devizahitel-károsultak megsegítéséért. Utóbbiak – Ungár Péter megfogalmazása alapján – az egyik legnagyobb vesztesei az elmúlt harminc év neoliberális piacgazdaságának, de az Orbán-kormány csak szelektíven, ellentmondásosan segítette meg őket.

Ungár úgy véli, hogy a jelölt látja a klímakatasztrófa és a gazdasági rendszer kapcsolatának mélységét is, szemben Áder János jelenlegi államfővel vagy Novák Katalinnal. „Vele egy olyan államfő lenne a jelenlegi után, aki nem többmilliárdos budai villákban és különböző magánalapítványokban szépelegne zöld dolgokkal úgy, hogy ennek semmilyen hatása, jelentősége nincs” – fogalmazott.

Idézett Róna Pétertől: „ez a rendszer folyamatosan válságról válságra bukdácsol, elosztási igazságtalanságokat és környezeti megsemmisülést okoz, de fennmarad, mert a lelkiismeret helyébe az emberi jólét ígéretét állítja hatékonyan, szövetségesként használva a tudományt és a technológiát”.

Ungár Péter beszámolt arról is, hogy bár Róna Péter elkötelezett a nyugati szövetségi rendszerünk mellett, kritikát is meg tud fogalmazni azzal kapcsolatban. Látja, hogy minden jogállamisági szemponttól függetlenül Európa csak akkor lesz egységes, ha hazánk és a régió bérben és életszínvonalban is egységesül Nyugat-Európával.

(MTI, fotó: Magócsi Márton)