Címlap Gazdaság A szigorítás ...

A szigorítás ellenére sem lesz üzemanyag augusztus közepére?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére” –mondta a holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Híradónak. Bujdos Eszter és más szakértők szerint is augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak az ellátásban. Közben a Független Benzinkutak Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy további benzinkutak zárhatnak be, mivel a kormány még a júliusi támogatást sem adta oda a kis kutak tulajdonosainak.

A Mol a minap hozott egy olyan belső szabályzatot, amely értelmében egy nap alatt egy autó csak egyszer tankolhat a Mol kúthálózatán, akkor is, ha nem meríti ki az 50 literes maximális keretet.

Közben a többi szolgáltatónál is életben vannak korlátozó szabályozások: az OMV-nél 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, a Lukoilnál pedig egyszerre csak 20 liter töltését engedélyezik.

A szakértő szerint az olajtársaságok ezekkel a lépésekkel próbálják megelőzni, hogy teljesen kifogyjon az üzemanyag a kutakon. Bujdos Eszter úgy látja, már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot a töltőállomások. Hozzátette: az sem változtat sokat a helyzeten, hogy a céges autókat már csak piaci áron lehet tankolni.

„Nem varázsütésre oldódik meg ettől a múlt szombati intézkedéstől az ellátási helyzet. Nyilván segíthet, de rövid távon most csak és kizárólag a stratégiai készleteknek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyaghiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja” 

– fogalmazott a holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV-nek.

A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot jelent. A szakértők adatai alapján Magyarországon napi szinten 20 millió liter üzemanyag fogy, így a készlet jóindulatú becslés szerint is maximum 10 napra elegendő mennyiség.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke kijelentette, hogy az árstop feloldása lenne az igazi megoldás, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását. Egri Gábor hangsúlyozta: a kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékának a leszállítását biztosítja az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

„Több tucat már bezárt, és szerintem drasztikusan meg fog nőni a kutak bezárásának a száma. Sajnálatos módon még a júliusi támogatást sem kapták meg a kis benzinkutak, még az augusztust sem látjuk, jelenleg a kormányzat tologatja ezt a kérdést. Én azt látom, hogy időhúzásra játszanak”

 – hangzott el Egritől.

A szakértők úgy számolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyagellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem.

Az esetleges további korlátozásokkal kapcsolatban kerestük a legnagyobb hazai szolgáltatókat, de adásunkig nem válaszoltak. A Mol továbbra is arra kér mindenkit, hogy annyit tankoljon, amennyire valóban szüksége van.