Most már biztosan csúszik a szüret Villányban az időjárás miatt: a tavaszi hideg nem tett jót a hajtásoknak. Minden évben az Irsai szőlőfajtát szüretelik először, azonban az még nem érett meg a leszedéshez – számolt be az ATV híradója.
Szende Gábor, a Szende Pincészet borásza szerint az elmúlt években ilyenkor már készülődtek az első szüretre, azonban ez most két három hetet késik majd. A borász az időjárást okolja a csúszásért.
Az elején nagyon hideg volt, és nehezen indultak meg a hajtások. Úgy gondoltuk, a nagy meleg majd behozza a késést, de most úgy néz ki, hogy nem
– mondta a híradónak.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a vörös fajták szüretelése is késni fog-e. A villányi Szende borászat cabernet franc bora viszont aranyérmes lett egy franciaországi borversenyen, így a villányi bor újra felkerült a legjobb borok térképére.