Címlap Gazdaság Az építőiparb...

Az építőiparban még nem látszik drasztikus visszaesés

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jelenlegi rendelésállományok alapján még nem érzékelhető, hogy jelentősen romlanának az építőipar kilátásai, a koronavírus-járvány hatásairól azonban csak az áprilisi adatok mutatnak majd pontosabb képet – kommentálták az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki adatait.

Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy idén az építőiparban 5-7 százalékos növekedéssel és 4600 milliárd forint körüli teljesítési értékkel számoltak a tavalyi 4430 milliárd forint után. A szakszövetség terveit az év első két hónapjának eredményei még igazolták, hiszen a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett változásokhoz csak márciustól kellett alkalmazkodniuk az építőipari cégeknek. Az elnök azonban úgy véli, hogy az ágazat idei teljesítményének megítélésében az áprilisi adatok, azon belül a megrendelés-állomány alakulása lesz a vízválasztó.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában közölte, Európa első helyén áll a magyar építőipar növekedési üteme 2015-höz képest, azóta ugyanis 59,3 százalékkal tudott bővülni az ágazat. A jelenlegi rendelésállományok alapján továbbra sem látszik jelentős probléma az ágazat kilátásait illetően, ugyanakkor megjegyezte, hogy az iparág szereplői márciusban már 30 százalék feletti csökkenést becsülnek. Az elemző azonban úgy vélte, rövid távon még nem feltétlenül kell az építőipar jelentős csökkenésére számítani.