Címlap Közélet Köszönjük Péc...

Köszönjük Pécs, hogy lapunk lett a legolvasottabb városi hírportál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez olvasóinkkal közös siker, büszkék is vagyunk rá. Mutatjuk a bárki által ellenőrizhető adatokat.

Elsőként fontos leszögezni, hogy minden Pécsett működő kollégának, lapnak szurkolunk, mert hiszünk abban, hogy minél szélesebb és színesebb egy közösség, egy város média palettája, annál jobb az olvasóknak, hírek után érdeklődőknek.

Nem célunk saját magunk vállának a veregetése sem; sokkal inkább szeretnénk megköszönni a pécsi olvasóknak, hogy ennyire nyitottak az újdonság felé. Hisszük azt, és minden nap azon dolgozunk, hogy a Pécs Aktuál új hangot teremtsen meg a helyi sajtóban, és ki kell másznunk a saját magunk által felfújt buborékjainkból ahhoz, hogy megláthassuk, mi is történik körülöttünk valójában.

A számok előtt

A SimilarWeb egy olyan nyilvános platform, ahol bárki ellenőrizheti egy-egy online oldal látogatottságát, elérését és még az ingyenes verzióban is képes oldalak összehasonlítására. (Feltéve, ha az adott oldal kellő ideje létezik, hogy a cég megfelelően pontos statisztikát tudjon közzétenni. Ez általában 4-5 hónapot is jelent. Mivel a Pécs Aktuál alig két hónapja indult el, az ingyenes verzióban alig látszik adat a külső felhasználók számára, és amelyek látszanak, azok is egy hónappal ezelőttiek. A többi, régebb óta létező pécsi lap adatai azonban elérhetőek.)

A Google és a SimilarWeb adatai alapján a Pécs Aktuál rövid időn belül lett a legolvasottabb városi hírportál.

Új, mindössze alig 2 hónapja működő lap vagyunk és a politikailag vezérelt médiumok mindent megtettek, hogy beszorítsanak bennünket valamilyen kategóriába már az indulásunk pillanatában azért, hogy ne lehessünk konkurencia.

A jobboldali lapok nem hivatkozzák meg az elsőként nálunk megjelent információkat (jobb esetben is csak „sajtóértesülésként” említenek, vagy sehogy), a baloldali, liberális lapok pedig megpróbáltak jobbra tolni bennünket, hogy ne veszítsenek olvasókat.

Az önkormányzat két hónapja nem veszi fel lapunkat még a sajtólistára sem, hiába a tucatnyi udvarias kérés; nem válaszolnak semmilyen kérdésre, vagyis többnyire az olvasóink kérdéseire, amelyeket rajtunk keresztül tesznek fel a városvezetésnek és/vagy az önkormányzati cégeknek. Pontosan azt csinálják, amit a fideszes városvezetés tett, és amelyet ellenzékiként még maguk is bíráltak.

Eddig szerencsére senkinek sem sikerült elhallgattatni a Pécs Aktuált, és bár vannak erre irányuló erőfeszítések, bízunk abban, hogy ez később sem fog sikerülni.

Ellenlábasaink azért is nem jártak sikerrel, mert a tartalmaink azok, amelyek helyettünk (és helyettük is) beszélnek. Ezeket pedig három legfontosabb szempont szerint készítjük:

tisztesség, egyensúly és sokszínűség. Pont amilyen Pécs is.

A számok

A Pécs Aktuált naponta, átlagosan 21.830-szor keresik fel a Google és a SimilarWeb adatai szerint. Ugyanez az úgynevezett napi oldalletöltési szám az önkormányzati lap esetében 10.886, a Szabad Pécsnél 9997, a Pécsi STOP-nál és a Pécsi Újságnál 5000 körüli, az elmúlt közel egy hónapban.

Lapunk 611.248 átlagos havi látogatói számmal rendelkezik, ugyanez a szám a Pécsma esetében 304.815, a Szabad Pécsnél 279.929, a Pécsi STOP-nál 118.506 míg a Pécsi Újságnál 104.736.

Köszönjük a pécsiek bizalmát, olvasóink támogatását és azt, hogy velünk vannak, olvasnak bennünket és hajlandóak velünk együtt kimászni a buborékból.

Mi folytatjuk tovább a munkát, mert bőven van még mit javítanunk saját magunkon. Maradjanak velünk továbbra is, nem bánják meg.


(A Dunántúli Naplót nem tettük bele az összehasonlításba, mert megyei tartalmakat gyártanak elsősorban; és a központi, bulváros tartalom, illetve kereszt-ajánlók, kattintások miatt nehezebb „lefejteni” a helyi mutatókat. Nekik is szurkolunk természetesen, ahogy a többi kollégának is.)