Címlap Közélet Tovább zuhan ...

Tovább zuhan a nyomtatott lapok olvasottsága

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) nemrég közzétette a magyar lappiac tavaly év végi eredményeit, amiből az olvasható ki, hogy a 2022-es inflációs év újabb hatalmas példányszám-csökkenést hozott a nyomtatott sajtó területén – derült ki a Magyar Hang összegzéséből.

A legjobban a bulvár sínylette meg az évet (akad kiadvány, amely olvasóinak több mint huszonkilenc százalékát, tehát csaknem harmadát elveszítette egyetlen év alatt!), de nagyot zuhant a KESMA tulajdonában lévő megyei napilapok eladása is, összességében több mint ötvenezer olvasójuk eltűnt, így az újságok példányszáma átlagosan 16 százalékot csökkent. A női lapok és a komoly kiadványok is csökkentek, de valamivel kisebb mértékben: minden tizedik olvasójuk eltűnt. Van egy kakukktojás is, egyedül a Joy magazin tudta növelni a példányszámát egy év alatt, ráadásul nem is kicsit: csaknem 68 százalékkal többet adnak el belőle.

A KESMA-lapok sem remekeltek

Az infláció legjobban a bulvártartalmak fogyasztóit viselte meg. Azon belül is a Mediaworks tulajdonában lévő HOT! magazin olvasóit: a lapból 2021 végén még 45 763 példányt adtak el, tavaly év végén pedig már csak 32 425-öt (-29,15 százalék). 27,94 százalékot esett a Best, 26,23 százalékot a Story, 21,56 százalékot a Bors, és még viszonylag jól tartja magát a Blikk: 53 ezerről csak 46 ezerre csökkent a napi átlagos példányszáma (-14,13 százalék).

A KESMA tulajdonában élő megyei napilapoknak sem volt túl jó évük: van 21 százalékot meghaladó zuhanás (Észak-Magyarország), több mint 18 százalékos esés (Dél-Magyarország, Dunaújvárosi Hírlap, Észak-Keleti Napló, Petőfi Népe), Baranyában az Új Dunántúli Napló több mint 14 százalékkal kevesebb eladott példányszámmal „büszkélkedhet”; összességében pedig eltűnt 51 ezer olvasó egy év alatt.

Komoly lapból is kevesebb fogy

A női lapok szegmenségben van az egyetlen kivétel: a Joy példányszáma a tavalyi csaknem 33 ezerről idén év végére 55 ezerre ugrott fel. Mindenki más csökkent: a Nők Lapja 31 ezer olvasót veszített (-19,8%), a Kiskegyed 29 ezret (-20,73%), a Fanny 12 ezret (-18,84). Viszonylag jól tartja magát a Glamour (-3,7%) és a Meglepetés (-9,18) is.

A komoly lapok között 11 százalékos átlagos csökkenés volt, a legtöbbet a Képmás magazin veszített (16,77%), a legkevesebbet a HVG (6,54%).

A szintén KESMA tulajdonában lévő Nemzeti Sport olvasottsága tovább csökkent: míg tavaly még több mint 21 ezer fogyott belőle naponta, idén év végén már csak 18 ezer (-14.32%). Nagyjából hasonló mértékben csökkent a Népszava olvasottsága is (-13,93%)