Címlap Sport Iványi Dalma:...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel tíz hosszú évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a pécsi női kosárlabdacsapat újra döntőt játszhasson és érmet szerezzen – az NKA Universitas PEAC végül a második helyen végzett a Magyar Kupában a haza porondon verhetetlennek tűnő Sopron mögött. A siker részese volt a pécsi női kosárlabdázás ikonikus alakja, Iványi Dalma is, aki másodedzőként segítette ezüstig a lányokat.

Legutóbb a 2013/2014-es szezonban, még Zseljko Djokics vezetésével szerzett érmet a pécsi női kosárlabdacsapat: akkor nem csak eljutott a döntőig, hanem meg is nyerte, vagyis kupagyőzelmet ünnepelhetett. Valljuk meg, mi, pécsiek nem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy tíz éveket várjunk egy-egy éremre ebben a sportágban, reméljük, nem is kell ezzel megbékélnünk!

A másfél hete Sopronban elért Magyar Kupa-ezüstben nagy szerepe volt a pécsi női kosárlabdázás korábbi csillagának, Iványi Dalmának is, aki másodedzőként segíti a csapatot, s akinek épp ma, március 18-án van a születésnapja. Úgyhogy egyrészt Isten éltesse sokáig, másrészt ezt a szép sikert akár szülinapi ajándékként is fel lehet fogni, még ha kicsit korábban is érkezett, mint ahogy kellett volna.

– Először is köszönöm! Másrészt tényleg felfoghatjuk születésnapi ajándékként, mert ez tényleg nagyon szép eredmény volt, aminek akkor és most is nagyon tudtunk, tudunk örülni – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Iványi Dalma. – Nem is tudtam pontosan, hogy legutóbb 2014-ben játszott döntőt és szerzett érmet a pécsi női kosárcsapat, ez is emeli a siker értékét. Azt kell, hogy mondjam, keményen megdolgoztunk ezért a kupaezüstért, megérdemelték a lányok! Ez egy remek visszajelzés volt számunkra, látszik, hogy jó úton haladunk: néha döcögött a szekér, voltak rosszabb periódusok, de végül másodikak lettünk a Magyar Kupában, és a bajnokságban is van esélyünk arra, hogy pályaelőnyről kezdjük a rájátszást.

A Magyar Kupa négyes döntőjében jó volt látni, hogy sok a tehetséges fiatal a pécsi csapatban, akik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendékei. Kiss Virág 24 évesen vezérszerepet tölt be az NKA Universitas PEAC-ban, csakúgy, mint a 21 éves Wentzel Nóra (aki sérülés miatt nem játszhatott), mindketten a felnőtt válogatott tagjai, ahova idővel eljuthat a 18 éves Laczkó Sára és a mindössze 16 esztendős Rátkai Eszter is. Szóval jönnek az újabb és újabb csillagok – ha már Iványival beszélgetünk.

– Nagyon fontos számunkra, hogy támaszkodhatunk az akadémiára! Tényleg jó látni, hogy sok a fiatal a csapatban: szép feladat, egyben kihívás számunkra, hogy képezzük őket, és kész játékosokat faragjunk belőlük. Mi a jövőben is ezt az utat szeretnénk járni! Fiatal magyar játékosokat akarunk kinevelni, jöjjenek akár az akadémiáról, akár az ország más részéből, belőlük erős magyar magot kell összeállítani, és ezt kell kiegészíteni külföldiekkel. Egy csapat, amelynek nincs millió eurós költségvetése, csak akkor tud erős lenni, ha a keretében több jó hazai játékos szerepel!

A pécsi lányok a kupadöntő után szusszanhattak egyet, hiszen azóta nem játszottak bajnokit, március 25-én viszont óriási csata vár rájuk az alapszakasz utolsó fordulójában: jön a Sopron! Ráadásul nem tét nélküli a derbi, hiszen az utolsó kör eredményei döntik el, hogy az NKA Universitas PEAC vagy a Győrt vendégül látó Atomerőmű KSC Szekszárd végez-e a negyedik helyen, ami a rájátszásban pályaelőnyt jelentene az egymás elleni párharc során.

– Hogy meglesz-e a negyedik hely, azt nem tudom, mert nem csak rajtunk múlik, de az biztos, hogy igyekezni fogunk – mondta Dalma. – A lényeg az, hogy szeretnénk egy jó meccset játszani a Sopronnal: akkor sem nyugodhatnánk meg, dőlhetnénk hátra, ha a negyedik helyről kezdjük a rájátszást, miként akkor sem szabad elkeseredni, ha ötödikek leszünk az alapszakasz végén. Az a fontos, hogy jó játékkal abszolváljuk a Sopron elleni mérkőzést, hogy aztán jó ritmussal, megfelelő fizikai állapotban, nem mellesleg jó szájízzel menjünk bele a bajnokság azon szakaszába, amely már élet-halál harc mindenki számára!

Iványi Dalmának (a kép bal oldalán) sok érme van a vitrinjében, de ennek a Magyar Kupa-ezüstnek is nagyon tudott örülni (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)