Címlap Gazdaság Az uniós forr...

Az uniós források egy részének befagyasztását javasolja az Európai Bizottság

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket.

A brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja a pénz egy másik részének, a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének a zárolását. Szavai szerint a testület úgy értékelte: Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében – emlékeztetett az uniós biztos.

Szerda délután rendkívüli Kormányinfót tart Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, amelyen részt vesz Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter is; a téma vélhetően az Európai Bizottság mostani döntésének hatása és következményei Magyarországra nézve. Ugyanakkor szó eshet arról is, hogy Magyarországon az ársapka miatt ellátásbiztonsági kérdések merülhetnek fel. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indexnek adott nyilatkozatában azt mondta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát.

(Borítókép: AFP/ANADOLU-AGENCY_DURSUN-AYDEMIR)