Címlap Gazdaság Bánki Erik: R...

Bánki Erik: Ráfaragtunk az átláthatóságra!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország az összes EU-s közbeszerzési eljárás dokumentációját feltölti az Európai Bizottság honlapjára, szemben számos másik uniós országgal, ezért tűnik úgy, hogy nálunk több a szabálytalanság - mondta Bánki Erik az ATV Csatt című műsorában a Reuters hírére, miszerint az EU a magyar közbeszerzések módosítását követeli, hogy megelőzzék a "rendszerszintű visszaéléseket".

A hírügynökség úgy értesült: a törvénymódosítást még azelőtt el kell végezni, hogy Magyarország hozzájutna a 750 milliárd eurós válságkezelő mentőcsomag rá eső részéhez. A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint ​ “az Európai Bizottsággal három éve van egy alapvető vitánk: az az ellenőrzési rendszer, amellyel ők dolgoznak, „nem megfelelő”. Ez ugyanis teljesen másként értékeli az eljárásokat, mint ahogy az a magyar jogszabályok szerint van” – jelentette ki Bánki. Emlékeztetett: az Európai Bizottság egy 12 pontos szempontrendszer alapján vizsgálja a pénzek elköltését. Ha ennek eredményét

összességében nézzük – erről egy térkép is van fent az Európai bizottság honlapján – akkor Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, míg Spanyolország, Portugália, Olaszország, Románia vagy éppen Ausztria nálunk rosszabb helyen áll

– jelentette ki a fideszes politikus. Bánki szerint ez azt jelzi, hogy ezeknél az országoknál sokkal több probléma van ezekkel az eljárásokkal.

Az uniós, csalás elleni szervezet, az OLAF tavalyi jelentése szerint Magyarországon 2015–2019 között az uniós források csaknem 4 százalékát szabálytalanul költötték el, miközben az uniós átlag 0,36 százalék, és a második legrosszabb, szlovák eredmény is 0,53 százalék – emlékeztet a Reuters.

„A Magyarországgal szemben kimutatott 4%-os problémahányados abból ered, hogy Magyarország 99 %-ban tölti fel a közbeszerzési eljárásokat az Európai Bizottság honlapjára, egy csomó ország ebben jóval elmarad tőlünk. Ők például a kis értékű eljárásokat fel sem töltik” – mondta a politikus.

Az átláthatóságunk az élmezőnyben van, erre faragunk rá

– erősítette meg a műsorvezető kijelentését Bánki Erik.

A választásig előttünk álló egy évről Bánki Erik azt mondta: a választás fontos értékmérő, de mi nem rövidtávon gondolkodunk, hanem 20-30 évben. Nem lesz választási költségvetés, mindent megteszünk azért, hogy minél előbb kilábaljunk a válságból – tette hozzá a Csattban a gazdasági bizottság fideszes elnöke.