Bejött az igényesség? Megduplázta nyereségét a Pécsi Sörfőzde

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szemerey Tamás és Zoltán tulajdonában lévő, 2019-ben 48 millió forintos adózott nyereséget elért cég beindult - írja az Mfor.

A Pécsi Sörfőzde 2019-ben az egy évvel korábbival szinte hajszálra azonos, közel 2,7 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. Ennél 2017-ben még csaknem 40 százalékkal volt magasabb a forgalma, csakhogy profilt váltott a cég, és ma már csak kisüzemi sörfőzdeként működik – írja a lap.

A Pécsi Sörfőzdének közel 1,3 milliárdos lekötött tartaléka is van. Emiatt a saját tőkéje sem csökkent, sőt a nyereség mértékével még nőtt is, így annak 2019 végi 878 milliós értéke áll szemben a 2018-as 830 millióval, derül ki a cikkből.

A cég árbevétele teljes egészében belföldi értékesítéséből származott, szemben a 2018-as évvel, amikor még minimális, 6,56 millió értékben adott el komlónedűt külföldön is.

BIO sör

Az Mfor kitér arra is, hogy a Pécsi Sörfőzde kilátásait javítja, hogy kutatásra-fejlesztésre egy négytagú konzorcium vezetőjeként 2018-ban 467,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nyert el, amelynek eredményei a következő években érhetnek be. Ebből a pénzből a cég tavaly 81,7 milliót számolt el. A pécsiek mellett a Szegedi Gabonakutató Intézetből, a Szarvasi Agrár Zrt.-ből és a Hubai Ökogazdaságból álló HUNBIO-konzorcium célja, hogy optimalizálja a bio sörfőzési technológiákat, valamint kifejlesszen bio söripari melléktermékek – úgy, mint sörtörköly és sörélesztő – minél nagyobb hasznosítását lehetővé tévő megoldásokat.

Előző sztori

Útra kel Lovasi, de Pécsre nem jön

Következő sztori

Idén is házhoz mennek a zsaruk

Legutóbbiak innen: Gazdaság