Dúskál az aranyban Magyarország: még sose volt ennyi!

Háromszorosára növelte Magyarország aranytartalékát az MNB, ezzel az utóbbi három évben már harmincszoros volt a növekedés – jelentette be a jegybank szerdán. Sőt, az elérhető információk alapján eddig sosem volt ennyi aranytartaléka az országnak az utóbbi közel száz évben, amióta a jegybank létezik - írja a Portfolio.

Az eddigi 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte a magyar aranytartalékot az MNB, ezzel a 2018-as tízszerezés után ismét jelentősen emelkedett a nemesfémben lévő tartalék. Sőt, jó eséllyel sosem volt ennyi aranytartaléka az országnak.

Az MNB 2018 őszén jelentette be, hogy tízszeresére emeli az aranytartalékot, ráadásul a korábbi opciós ügyletekkel szemben fizikailag is hazahozzák azt. Azóta 31,5 tonna volt a tartalék, ami a legfrissebb, februári adatok szerint 1,5 milliárd eurót ért. Most egyelőre még nem tudni, hogy a további 63 tonnányi vásárlás mikor történt pontosan, a márciusi adat elvileg mostanában jelenik meg.

Az MNB közleménye szerint a most bejelentett vásárlásokkal

a világon a 36. helyre lépett előre Magyarország, olyan országokat is megelőzve, mint Dánia vagy Finnország, nem is beszélve egy sor eurózóna-tagállamról,

ahol a közös deviza mellett kisebb jelentősége van a saját tartaléknak.

A jegybank korábban azt emelte ki, hogy jelenleg biztonságosabb befektetési formának tartja a fizikai aranyat, illetve a piacon erősíti a bizalmat, ha egy ország ilyen jellegű tartalékkal rendelkezik.

SZÉP CSENDBEN A MAGYAR JEGYBANK AZ UTÓBBI MAJDNEM KÉT ÉV LEGNAGYOBB ARANYVÁSÁRLÁSÁT HAJTOTTA VÉGRE,

tavaly 250 milliárd forintos osztalékot tudott fizetni emiatt a költségvetésbe.

Jelenleg a világ jegybankjai 33 ezer tonna aranyat tartanak összesen, ez a valaha kibányászott mennyiség ötöde nagyjából. Messze a legtöbb, több mint 8000 tonna az Egyesült Államok birtokában van, ahol a Fed összes tartalékának több mint háromnegyede van aranyban. Hasonló az arány Németországban is, de náluk már „csak” 3642 tonnáról beszélhetünk. Az országok mellett jelentős aranytartalékkal rendelkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

(via Portfolio.hu)

Hirdetés
Előző sztori

PÉLDAMUTATÓ MOHÁCS: Ajándék pitákkal várják a mentősöket egy hónapon keresztül

Következő sztori

Nem tágít a járvány Baranyában

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1