Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rab József királyegyházai szerszámkészítő sosem gondolta volna, hogy ilyen nagy megtiszteltetésben lesz része. Részletesen mesélt a királynőnek készített  lószerszámról.

Rab József királyegyházai szerszámkészítő élete legfontosabb megbízását 1983 tavaszán kapta meg

Rab József a kiránynőnek készített lószerszámával

A mesterember addig is híres volt minőségi munkáiról, de azt sosem gondolta volna, hogy II. Erzsébet brit királynő fogatához tőle rendelik meg a lószerszámokat, ráadásul aranyozva!

“Nemrég Erzsébet angol királynőnek adta fel négyfogatos futószerszámát. Ennyi aranyozott fémfelületet sose látott életében, amennyit megrendelt a királynő. Az átvevők hosszú időn át nagyító alatt néztek minden darabkát, de kifogás nem érte a baranyai szíjgyártó és nyerges mesterember remekét”– írta 1983 májusában a Dunántúli Napló.

“Épp ezt az áruátvételi ceremóniát a legnehezebb átélni. Könnyebbnek tűnik az igényelt munkadarab megalkotása, mégha a díszes sallangok fonása nem is egyszerű mesterség. Friss igény, hogy a fejre kerülő sallangon 12 szál rojt csüngjön, a hátrészen pedig négy szállal több. Nem mindegy, hogy a most divatos 2-es, 4-es, 5-ös fogatok szerszámai milyen színekben, formákban pompáznak. Kikötés, hogy a felvert szélű kápán még

a napsugár is megálljon, a legdúsabb színekben ragyogjon.

Vagy a kantár, homlok és hót sallangdíszeiben a réz csillagok aranyat utánozva, szemet vakítóan díszelegjenek. Csak tehén lakkbőrt és csipkézett szélű réz fémdíszeket szabad felhasználni, legfeljebb néhány ezüstutánzatú nikkelcsat egészítheti ki a réz-pompát” – olvasható a lap 41 évvel ezelőtti hírében.

From: David Pogson