Címlap Gazdaság Félmillió for...

Félmillió forintot keres az átlagmagyar

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2022 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 500 ezer forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 344 700 forint volt – közölte a KSH.

A bruttó átlagkereset 15,3 százalékkal, a nettó átlagkereset 16,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – írja elemzésében a szervezet. Az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá. A reálkereset 1,4 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

Tíz százalék fölötti emelkedés

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 500 000, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 510 200 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 332 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 344 700 forintot ért el.