Címlap Gazdaság Gulyás: Nem t...

Gulyás: Nem támogatjuk a globális minimumadó bevezetését

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar kormány továbbra is csak olyan szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának mint Oroszországnak, a gázembargó esetén viszont Európa egészének ellátása kerülne veszélybe – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Kormányinfón, ahol megerősítette: a kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését.

Ellenezzük a gázembargót is

A tárcavezető a jövő héti EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta: a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy az Európai Unió egysége fontos, de csak olyan döntéseket, szankciókat támogatnak, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának mint annak, akit szankcionálni akarnak.

Gulyás szerint az eddigi brüsszeli döntések hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció ilyen rekordmagas legyen, a gázembargó bevezetése esetén pedig Európa egészének ellátása kerülne veszélybe, ezt nem csak a magyar, hanem az egész európai gazdaság megszenvedné.

Közölte azt is: a globális minimumadót nem támogatja a kormány, így az európai pénzügyminiszterek pénteki ülésére a magyar pénzügyminiszter ezzel a “kötött mandátummal” érkezik.

Marad az árstop

A háborús helyzetben a kormány indokoltnak látja az árstopok fenntartását, ezért az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig december 31-ig meghosszabbítja, ezek lejártát megelőzően döntenek majd arról, hogy fennállnak-e azok a körülmények, amelyek a további meghosszabbításra okot adtak – közölte a kancelláriaminiszter.

Szerinte a jelenlegi helyzetben fontos, hogy amennyire lehet, mérsékelni kell Magyarország határain belül a világgazdasági hatások ellenére is az inflációt, és a magyar kormány a lehető legtöbbet teszi ennek érdekében.

A tárcavezető kiemelte: a kormány a rezsicsökkentés megvédésével és az árstopokkal elérte, hogy 5-6 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint ezen intézkedések nélkül lenne.

Az uniós gázembargós javaslatra vonatkozó kérdésre azt felelte: az nemcsak a közép-európai országoknak okozna nehézséget, hanem a nyugati gazdaságok jó részének, így “a józan ésszel ellentétes lenne ilyen döntést hozni”.

A benzinárstopról a miniszter úgy nyilatkozott, “amíg a hozzáférés biztosított, addig szerintem valamilyen formában a mérsékelt árakat fenn tudjuk tartani”. Megjegyezte, az uniós olajembargó-javaslat elfogadása esetén “másnaptól nem lenne finanszírozható” az árplafon.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az ellátási láncok biztonsága sokkal kisebb a korábbinál, teljesen kizárni nem lehet, hogy benzinhiány lép fel, de amíg a szállítás biztosított, “ez a veszély nem reális“.

Gulyás Gergely cáfolta azt a sajtóhírt is, hogy a belügyminiszter a maga területein elvonásokat helyezett kilátásba a tárcájának tartott feladatszabó előadásán.

Egyszerre lesz két választás?

Arról a kormánypárti javaslatról szólva, amely szerint a következő európai parlamenti és önkormányzati választásokat egyszerre tartanák, azt mondta: mindenkinek egyszerűbb egy kampány, mint kettő, és az is mindenkinek jobb, ha magasabb a választási részvétel. És mivel az esemény két év múlva esedékes, arra minden érintett fel tud készülni.

Beszámolt arról, hogy a miniszterelnöki bér növelésének az indoka, hogy a kormányfő díjazása ne legyen kevesebb, mint a minisztereké.

Rezsicsökkentés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy még pénteken megszülethet a kormányrendelet arról, hogy az érintett, mintegy százezer kis- és közepes vállalkozásra milyen feltételek mellett vonatkozhat a rezsicsökkentés. Elmondta: ez a kisebb vállalkozásokat érinti majd, fogyasztási korláttal.

Gulyás Gergely jelezte: tárgyalnak az önkormányzatokkal a rezsicsökkentésből kikerülésük miatti kompenzációról, noha a baloldali politikusok korábban a rezsicsökkentés értelmetlenségéről beszéltek. Közlése szerint mérettől, bevételektől is függően lesz olyan önkormányzat, “ahol valamilyen részbeni hozzájárulást adunk a megnövekedett árakhoz”.

Majomhimlő, felmondások az egészségügyben

A majomhimlőre vonatkozó kérdésre a miniszter azt közölte, Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) minden járvánnyal kapcsolatban fel kell mérnie a kockázatokat, amelyek jelen esetben mérsékeltek. Közlése szerint a majomhimlő ellen védő vakcina beszerzésével kapcsolatban uniós szerv még nem kereste meg a kormányt, ezért nem született erről döntés, de az NNK tesz javaslatot az ilyen ügyekben.

Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, beigazolódott, hogy az egészségügyben a felmondások nem drámaiak, és nem veszélyeztetik a működést.

Mi lesz a katával?

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) átalakítása kapcsán Gulyás Gergely elmondta: erről döntés egyelőre nincs, a cél az, hogy a bevezetéskor kitűzött céloknak feleljen meg ez az adó: a “hagyományos kisegzisztenciák” alkalmazhassák ezt a kedvezményes adónemet.

Ezért gyenge a forint…

Az euró árfolyamáról szólva azt mondta: a háború kitörése előttig 2010 óta évente átlagosan kevesebb, mint 1 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest, a jelenlegi gyengülés pedig a háború eredménye. Az árfolyamgyengülés a régió valutáival szinte megegyezően zajlik.

A kormányzat által támogatott fejlesztések átütemezéséről szólva Gulyás Gergely elmondta, még nincsen kész az érintett projektek listája, azt Lázár János jelenti majd be, “ahogy eljutott oda, hogy a több ezer beruházást, ami Magyarországon folyamatban van, összegezni tudja”. Torzók nem fognak maradni sehol – erősítette meg a miniszter.

(Fotó: MTI/Soós Lajos)