Címlap Gazdaság Hivatalos: ne...

Hivatalos: nem tárgyalnak semmilyen akkumulátorgyárról Pécs mellett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„A beruházási célterületet tekintve nincs olyan tárgyalásunk, amely akkumulátor, vagy annak összetevőjének gyártására, vagy újrahasznosítására vonatkozna” – nyilatkozta egyebek mellett a Pécs Aktuálnak Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a létrejövő bicsérdi ipari parkkal kapcsolatban.

Meglehetősen kevés konkrétum jelent meg eddig a nyilvánosságban a Pécstől 20 kilométerre, Bicsérd térségében tervezett, nagyszabású ipari parkról. Találgatásokkal, sugalmazásokkal és hangulatkeltéssel teli sajtóhírek és politikai nyilatkozatok azonban bőven terhelték a pécsiek és a tervezett park szomszédságában lakók idegeit az elmúlt időszakban. Igaz az is viszont, hogy akadt azért pozitív nyilatkozat is a témában – még ha kevés is.A Pécs Aktuál kérdéseire a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség részletesen is válaszolt a tervezett ipari beruházással kapcsolatban, de elsősorban arra voltunk kíváncsiak: lesz-e akkumulátorgyár Pécs mellett?

Miért éppen Pécs térsége?

– A Kormány – egyetértésben a vármegye, illetve a helyi Kamara illetékeseivel – kiemelt prioritásként kezeli Dél-Magyarország, Pécs és a térség gazdaságának fejlesztését. Ezt indokolja az a tény is, hogy

a 19 vármegye és a főváros ipari termelésének rangsorában Baranya vármegye a 15. helyen áll. A fejlődés egyik jelentős akadálya, hogy sem a vármegye, sem a térség nem rendelkezett olyan potenciális ipari területtel, mint Szeged, Kecskemét, Győr vagy éppen Debrecen.

A Kormány ennek megfelelően jelölt ki beruházási célterületet Pécs közigazgatási területétől nyugatra – közölte Joó István érdeklődésünkre.

A HIPA vezérigazgatója szerint a Nemzeti Befektetési Ügynökség célja

olyan beruházó, vagy beruházók megszólítása, amelyek technológiaintenzív ágazatokból érkeznek, kapcsolódnak az egyetemi képzésekhez, kutatás-fejlesztéshez és építenek a térség ipari hagyományaira, képességeire.

A beruházási célterületet tekintve nincs olyan tárgyalásunk, amely akkumulátor, vagy annak összetevőjének gyártására, vagy újrahasznosítására vonatkozna – szögezte le Joó István, hozzátéve, hogy „a lakókörnyezetért való aggódás érthető és el nem vitatható joga mindenkinek”.

Jogos aggódás vs. hergelés

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy nyugodt és biztonságos körülmények között élhessen. Ma Magyarországon éppen ezért egyetlen olyan üzem sem épülhet meg, vagy működhet, amely nem tartja be a rendkívül szigorú környezetvédelmi előírásokat, beleértve a felszín alatti vízbázisok védelmét. A jogszabályok betartását a beruházás minden szakaszában ellenőrzik az illetékes hatóságok. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy – a fenti jogos aggódáson túlmutató – az ellenzéki politikusok általi hisztériakeltés és hergelés jelentősen megnehezíti, hogy a beruházók pozitív döntést hozzanak egy adott terület kapcsán – jelezte.

Joó István elmondta, a beruházásösztönzés nem egyszerű és végképp nem egy rövid folyamat, ráadásul egyre több azon országok száma, amelyekkel versenyeznie kell Magyarországnak (vagyis Pécsnek is).

Joó István (Forrás: HIPA, Horváth Viktor)
Miért tart ennyi ideig? 

Mint megtudtuk, a BYD magyarországi rekordberuházása esetén a kínai vállalat a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel lefolytatott nem kevesebb, mint 224 tárgyalási fordulót követően döntött úgy, hogy Szegeden építi fel első üzemét a kontinensen.

A nemzetközi vállalatok beruházásainak előkészítésekor a döntéshozók az első körben általában több régiót, azon belül több országot, és jellemzően országonként is több lehetséges helyszínt vizsgálnak párhuzamosan. A kiválasztási folyamat akár másfél-két évig is elhúzódhat. A befektetők számos szempontot vizsgálnak a beruházási helyszín kiválasztása során, ilyen például az ország makrogazdasági teljesítménye, gazdasági és politikai stabilitása, adókörnyezete, de emellett fontos szerepet játszik a befektetési ügynökség professzionalitása is, azaz hogy mennyire gyors és hatékony a szervezet. Lényeges szempont továbbá a potenciális helyszín logisztikai adottsága és az infrastrukturális ellátottság szintje. A befektetők számára ugyancsak meghatározó a képzett munkaerő rendelkezésre állása, és a szakképzett munkaerő-utánpótlás helyzete, tehát az is, hogy a környéken milyen oktatási intézmények találhatóak. A kiválasztási folyamat során emellett vizsgálják a lehetséges beszállítói kört, és a környéken található iparági szereplőket. A HIPA egyébként minden lehetséges eszközzel segíti, hogy a magyar beszállítói hányad minél nagyobb legyen.

Mit gyártanak majd Pécs mellett?

A híresztelésekkel ellentétben ezidáig semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területek kapcsán. Joó István hozzátette, hogy egyelőre nem tudnak beszámolni semmilyen Pécs melletti beruházásról. Amennyiben ebben változás lesz, azt haladéktalanul a nyilvánosság elé fogják tárni.

(Borítóképünk illusztráció!)