Címlap Gazdaság Hol a pénz? &...

Hol a pénz? – kérdezi Csizmadia, aki szerint rekordbevételnek kellene jelentkeznie Pécsett, de ennek nyoma sincs

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érdekes kérdéssel indította a ma pécsi közgyűlést Dr. Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője. Arra volt kíváncsi, hogy mi az oka, amiért rendkívül alacsony iparűzési adóbevétellel kalkulál a város, holott szerinte már tavaly és tavalyelőtt is rekordmagas bevételnek kellett volna lennie.

– A most már

közel 10 éve elindított helyi gazdaságfejlesztési programok miatt rengeteg új, nagy cég települt Pécsre, és kezdték meg a termelést, új munkahelyeket létrehozva. Mi akkor úgy számoltunk 2014-2015 körül, hogy mostanra rekordmagas iparűzésiadó-bevételnek kellene befolynia a város kasszájába ezen új és nagy cégek miatt. Ehhez képest azt látom, hogy önök alacsony összeget tüntettek fel tavalyra és idénre is.

Amikor próbáltam megtudni ennek okát a pénzügyi főosztályvezetőtől, akkor kitérő választ kaptam – magyarázta Csizmadia Péter.

Az ellentmondást

Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági alpolgármestere próbálta feloldani, aki hosszas magyarázatba fogott az alacsony bevételeket értelmezve,

hogy miért szerepel „csak” 8 milliárd a bevételi soron, miközben lehetne ott 9,5 milliárd is. Megmutatjuk a válaszát videóban, a lényeg mindenesetre az, hogy számos tényező nehezíti a pontos számításokat.

A végleges számokat májusban vagy júniusban fogják látni – magyarázta Ruzsa, ha jól értettük.

Pécsett egyébként 2019-ben volt rekordmagas – 9,7 milliárd forint – az iparűzésiadó-bevétel, azóta az összeg ezt nem tudta elérni a város. 2020-ban 8,4 milliárd, 2021-ben 8,5 milliárd volt ugyanez a szám, a 2022-es adat pedig jelenleg 8,

ezért kérdezett rá erre a témára az ellenzék frakcióvezetője.