Címlap Gazdaság Kedvezményeke...

Kedvezményeket kapnak a pécsi vállalkozások!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi önkormányzat útjára indítja a hűségprogramját, első lépésként kedvezményes csarnoképítési lehetőséghez juttatva a helyi kkv-kat.

Tavaly intenzív párbeszéd indult a pécsi cégekkel, az egyeztetések fő célja, hogy az önkormányzati döntések valódi igényekre reagáljanak, hogy életképes és valós segítséget tudjon nyújtani a város a vállalkozásoknak.

A városháza tájékoztatása szerint ennek a kommunikációnak a gyümölcsei a cégeknek nyújtott kedvezménycsomag és a különböző támogatások, valamint a kedden jóváhagyott döntés is.

A koronavírus-járvány okozta problémák mellett ugyanis maguk a cégek jelezték igényüket arra, hogy a multinacionális cégeknél szerényebb léptékben, de modernebb csarnokot bérelhessenek vagy építsenek a pécsi ipari parkban.

A város önkormányzata pécsi kis- és középvállalkozások jelzése alapján dolgozott ki megoldást arra, hogy ők is hozzáférjenek előkészített, telekadótól és építményadótól mentesen elérhető ipari telkekhez. Ezeket a kedvezményeket ma csak az ipari parkok biztosítják, és eddig elsősorban nemzetközi befektetők számára voltak elérhetők.

A Pécsi Építési Szabályzat kedden a közgyűlés tagjai által is elfogadott módosításával közel 10 hektárnyi területet minősít át a város vezetése.

Ezen a területen a korábbi 2500 helyett 1100 négyzetméteres telkeket tudnak venni a társaságok. Ezzel az önkormányzat azokat a KKV-kat is helyzetbe hozza, amelyek 150-200 millió forintot nem tudnak csarnoképítésre fordítani, de fejleszteni szeretnének. Ehhez járul, hogy az ipari parkba költöző kis- és közepes cégek ugyanazokat az építmény- és telekadókedvezményeket kapják, mint az itt befektető multinacionális cégek.

A Déli Ipari Park üzemeltetője egy osztrák cég, az önkormányzat már le is folytatta a társasággal a módosításhoz szükséges egyeztetéseket. Annak érdekében, hogy a pécsi kisvállalkozások sikeresen indulhassanak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiért, és saját csarnokuk lehessen a pécsi ipari parkban, az önkormányzat felvette a kapcsolatot a pályázatokat bonyolító szaktárcával.