Címlap Gazdaság Kétmilliárdos...

Kétmilliárdos beruházás keretében épült új gyár Komlón, most munkatársakat keresnek az üzembe

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még a napokban is tart a munkaerő-toborzás abban a gyárban, ami nemrég kezdte meg működését Komlón. Azért ott, mert annyi segítséget kaptak az önkormányzattól, hogy más városban nem is gondolkoztak. A főként acélszerkezeteket gyártó CAADEX Kft. 150 munkavállalót foglalkoztat majd új, 5200 négyzetméteres csarnokában.

Saját fejlesztésű robotokkal dolgoznak

A CAADEX Kft. egy 1994-ben alapított családi cégcsoport legfiatalabb tagja; a cégcsoport jelenleg is meghatározó beszállítója több hazai és nemzetközi nagyvállalatnak, mint például a Bramac, Bosch és Siemens.

– Azért jöttünk Komlóra, mert nagyon sok segítséget kaptunk a komlói önkormányzattól, a telket kedvezményesen tudtuk megvásárolni és a beruházáshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekben is nagyon sokat segítettek nekünk – mondta Szénásy Zsuzsa, a CAADEX Kft. ügyvezető igazgatója.

A többhektáros telket jelképes összegért adta el az önkormányzat azért, mert szeretnék, hogy még több cég telepedjen le az egykori bányászváros ipari parkjában. Ez a vállalat például nemcsak betanított munkást, hanem gépészmérnököket is keres, így akár a Pécsett végzett egyetemisták is kipróbálhatják magukat.

Meg akarják állítani az elvándorlást Komlón

– 2010-ben Komlón 27 százalékos volt a munkanélküliség. Akkor mindent ez alá rendeltünk és a gazdasági társaságok támogatását tűztük ki fő célul. Ennek köszönhetően még a járvány idején, a nehezebb gazdasági időszakban sem ment 8,6 százalék fölé a
munkanélküliség – mondta Polics József, Komló polgármestere.

Érdekesség, hogy a 100 százalékban magyar tulajdonú gyár két vezetője is Pécsett él, de munkájuk miatt naponta ingáznak Komlóra az üzembe.

Az ipari parkban található még egy zöldenergiás üzem is. A Rati Kft. gyára nap- és geotermikus energia felhasználásával, természetes szellőztetéssel (légáramlat-szabályozással) működik. Tehát nincsen vezetékesgáz-felhasználás, nincsenek klímaberendezések sem.